ßßß
Mój tegoroczny pomysł na świąteczny mazurek - klasyczne połączenie kokosa i czekolady deserowej, które wszyscy dobrze znamy dzięki batonikom Bounty. Co prawda, popularny baton to tylko luźna inspiracja, bo sama nie przepadam za wiórkami kokosowymi, zwłaszcza w rozmoczonej postaci. Z tego względu, nie występują one w żadnej z mas w poniższym mazurku, a ich spora ilość kryje się za to w kruchym spodzie. Dzięki temu wiórki się przypiekają i smakują dokładnie tak, jak lubię, a sam spód - chociaż w mojej wersji bezglutenowy, nie ma tendencji do rozsypywania się. Oczywiście, nie ma problemu, żeby prawdziwi smakosze kokosa, dodali wiórki również do masy mlecznej lub czekoladowego ganache :) Aby dodać więcej kokosowego posmaku, do masy z mlekiem w proszku dosypałam mąki kokosowej. Podbija ona smak mazurka i wpływa na konsystencję nadzienia, ale w razie braku, można się bez niej obejść. Nie będę ukrywała, że całość jest bardzo słodka, ale niczego innego nie można się raczej spodziewać po deserze z mlekiem w proszku i grubą warstwą czekolady ;) Ciasto polecam kroić na małe porcje i podawać z dobrą kawą - wtedy smakuje najlepiej!Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):Kruche ciasto kokosowe:100 g masła110 g wiórków kokosowych110 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 55 g skrobi ziemniaczanej, 55 g mąki kukurydzianej)1 jajkoNadzienie mleczne:100 g masła25 g cukru1 łyżka cukru z wanilią1/3 szklanki mleka1 szklanka mleka w proszku3 łyżki mąki kokosowejCzekoladowe ganache:180 g czekolady deserowej180 ml śmietanki 30 %Wszystkie składniki na spód wymieszać w misce i zagnieść z nich gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli będzie zbyt suche, można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Wylepić nim spód i boki okrągłej formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na kolejne pół godziny. Dobrze schłodzone ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec do zarumienienia brzegów, ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.Przygotować masę mleczną. Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w mleku. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać na zmianę mleko z cukrem i mleko w proszku. Na koniec wmieszać mąkę kokosową - spowoduje ona zagęszczenie kremu i nabranie "budyniowej" konsystencji. Krem mleczny wyłożyć na całkowicie wystudzony spód, wyrównać. Ciasto włożyć do lodówkiCzekoladę połamać na małe kawałki i wsypać do miseczki. Śmietankę podgrzewać na palniku, aż do zagotowania. Zdjąć z ognia i zalać nią kostki czekolady. Pozostawić na kilka minut, po czym wymieszać, do uzyskania jednolitej czekoladowej mieszanki. Przestudzić tak, żeby masa nie była gorąca i wylać ją na schłodzony mazurek. Przechylając ciasto, rozprowadzić równomiernie polewę na całej powierzchni. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut, żeby polewa zastygła.Smacznego!
