Wykonanie
Mój tegoroczny pomysł na świąteczny mazurek - klasyczne połączenie
kokosa i
czekolady deserowej, które wszyscy dobrze znamy dzięki batonikom Bounty. Co prawda, popularny baton to tylko luźna inspiracja, bo sama nie przepadam za wiórkami kokosowymi, zwłaszcza w rozmoczonej postaci. Z tego względu, nie występują one w żadnej z mas w poniższym mazurku, a ich spora ilość kryje się za to w kruchym spodzie. Dzięki temu wiórki się przypiekają i smakują dokładnie tak, jak lubię, a sam spód - chociaż w mojej wersji bezglutenowy, nie ma tendencji do rozsypywania się. Oczywiście, nie ma problemu, żeby prawdziwi smakosze
kokosa, dodali wiórki również do masy
mlecznej lub
czekoladowego ganache :) Aby dodać więcej
kokosowego posmaku, do masy z
mlekiem w proszku dosypałam
mąki kokosowej. Podbija ona smak mazurka i wpływa na konsystencję nadzienia, ale w razie braku, można się bez niej obejść. Nie
będę ukrywała, że całość jest bardzo słodka, ale niczego innego nie można się raczej spodziewać po deserze z
mlekiem w proszku i grubą warstwą
czekolady ;) Ciasto polecam kroić na małe porcje i podawać z dobrą
kawą - wtedy smakuje najlepiej!Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):Kruche ciasto
kokosowe:100 g
masła110 g
wiórków kokosowych110 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 55 g
skrobi ziemniaczanej, 55 g
mąki kukurydzianej)1
jajkoNadzienie
mleczne:100 g
masła25 g
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią1/3 szklanki
mleka1 szklanka
mleka w proszku3 łyżki
mąki kokosowej
Czekoladowe ganache:180 g
czekolady deserowej180 ml
śmietanki 30 %Wszystkie składniki na spód wymieszać w misce i zagnieść z nich gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli będzie zbyt suche, można dodać łyżkę lub dwie zimnej
wody. Wylepić nim spód i boki okrągłej formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na kolejne pół godziny. Dobrze schłodzone ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec do zarumienienia brzegów, ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.Przygotować masę
mleczną.
Cukier i
cukier waniliowy rozpuścić w
mleku.
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodawać na zmianę
mleko z
cukrem i
mleko w proszku. Na koniec wmieszać
mąkę kokosową - spowoduje ona zagęszczenie kremu i nabranie "budyniowej" konsystencji. Krem
mleczny wyłożyć na całkowicie wystudzony spód, wyrównać. Ciasto włożyć do lodówki
Czekoladę połamać na małe kawałki i wsypać do miseczki.
Śmietankę podgrzewać na palniku, aż do zagotowania. Zdjąć z ognia i zalać nią kostki
czekolady. Pozostawić na kilka minut, po czym wymieszać, do uzyskania jednolitej czekoladowej mieszanki. Przestudzić tak, żeby masa nie była gorąca i wylać ją na schłodzony mazurek. Przechylając ciasto, rozprowadzić równomiernie polewę na całej powierzchni. Włożyć do lodówki na kilkanaście minut, żeby polewa zastygła.Smacznego!