ßßß
Przypomniałam sobie o tym cieście przeglądając książkę "Nowe ciasta Siostry Leonilli". Wieki go nie robiłam a kiedyś tak często gościł do niedzielnej kawy. Zakasałam rękawy, wysłałam męża do sklepu po wiórki kokosowe a sama szybko zagniotłam ciasto, ugotowałam budyń i po 30 minutach pracy ciasto wylądowało w piekarniku. Mniam, niedziela kawka miała przepyszne towarzystwo.Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki3 jajka150 g masła3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 l mleka3 budynie śmietankoweMasa kokosowa:3 jajka1/2 szklanki cukru300 g wiórków kokosowych150 g masła rozpuszczone i ostudzonePolewa:70 g czekolady3 łyżki mlekaMasło posiekać z mąką, dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Wyłożyć na natłuszczoną foremkę.Z podanych składników przygotować budyń.Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, masło i ubijać do połączenia składników. Wsypać wiórki i wymieszaćNa ciasto wyłożyć budyń i przykryć masa kokosową. Piec w 180*C około 40 minut.Czekoladę i mleko włożyć do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuścić i polać ciasto.