Wykonanie
Bardzo proste i pyszne ciasto
kokosowe, które przypomina popularnego batonika bounty .
Kakaowy spód, kokosowa masa, przygotowana na bazie
kaszy manny i
czekoladowa polewa. Dla miłośników
kokosa - prawdziwa uczta. Z przepisu wychodzi ogromna ilość ciasta, będzie więc idealne dla większej ilości osób. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.
250 g
masła200 g
cukru200 g
mąki4
jajka1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mleka3 łyżki
kakaomasa:500 ml
mleka6 łyżek
kaszy manny200 g
cukru200 g
wiórków kokosowych200 g
masłapolewa:200 g
czekolady150 ml
śmietankiPiekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą foremkę (u mnie o wymiarach 38 na 25 cm)
Masło miksujemy z
cukrem, stopniowo dodajemy po jednym
jajku, ubijamy. Na koniec łączymy z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
kakao i
mlekiem. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.W międzyczasie przygotowujemy masę.
Mleko gotujemy, dodajemy
kaszę mannę i
masło, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy
cukier i
wiórki kokosowe. Mieszamy. Gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto (w foremce). Pozostawiamy do zastygnięcia.Przygotowujemy polewę.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki
czekolady i mieszamy, aż
czekolada się rozpuści. Polewamy wierzch ciasta. Po zastygnięciu polewy kroimy ciasto na kwadraty.
Lekko zmieniony przepis z przepisu z bloga Domowe wypieki