Wykonanie
Cześć!Jakiś czas temu pokazałam Wam to ciasto i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, wzbudziło wielki zachwyt!Mam nadzieję, że swoim smakiem również Was zachwyci ;-).
Ciasto kryje w sobie krem z
kaszy manny i
wiórków kokosowych - za samą
kaszą manną nie przepadam, jednak to połączenie jest rewelacyjne!Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu u Arabeski .Zapraszam!Zachęcam do śledzenia naszego Facebooka i Instagrama!Składniki:Ciasto:1/2 szklanki
mleka1 szklanka
cukru3
jajka3/4 szklanki
oleju1 szklanka
mąki1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:4 łyżki
kaszy manny100 g
wiórków kokosowych2 szklanki
mleka1 szklanka
cukruPolewa:2 łyżki
wody2 łyżki
cukru50 g
masła100 g
czekoladyWykonanie:Aby przygotować krem, składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Jeśli zbyt wolno gęstnieje, można dodać dodatkową porcję
kaszy manny.Aby przygotować ciasto łączymy mokre składniki i dodajemy do nich suche, dokładnie miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.. Ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą wylewamy do formy, ja użyłam kwadratowej 20x20 cm. Około 20 minut podpiekamy 1 część ciasta, do suchego patyczka.Następnie na ciasto wykładamy masę
kokosową, dokładnie rozprowadzamy, zalewamy pozostałym
ciastem i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę -
wodę,
cukier i
masło podgrzewamy w rondelku, aż do zawrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy
czekoladę, mieszamy aż się roztopi.
Ciasto dokładnie pokrywamy
czekoladą. Możemy przed polaniem pokroić ciasto na małe porcje. Każdą na koniec dekorujemy
truskawką.Dolne ciasto może lekko nasiąknąć kremem i może wydawać się, że powstał zakalec, jednak tak nie jest. Taki pasek raz wychodzi, a raz nie, kwestia szczęścia ;-).Smacznego!