Wykonanie
Wiórki kokosowe oraz
mleczko kokosowe smakują mi coraz bardziej,po tym,jak zaczęłam wyszukiwać informacji na temat wspaniałych właściwości
kokosa więc gdy zobaczyłam przepis na ciasto Bounty na blogu raspberries and cream (klik -przepis na krem) od razu przystąpiłam do działania.Spód w oryginalnym przepisie zawiera
masło,którego niestety nie posiadałam w odpowiedniej ilości znalazłam więc przepis na spód na
oleju na blogu Gotuj z Cukiereczkiem(klik -przepis na spód).Polecam,jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta,przystąpcie do pracy od razu :)Nie zmieniając proporcji upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm i przekroiłam na pół otrzymując w ten sposób 2
kokosowe pyszne ciasta:)
porcja na 1 blat o średnicy 23 cm przekrojony na półciasto:4
jajka1 szkl.
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
oleju2/3 szkl.
cukruZ
białek ubijam pianę na sztywno,dodaję stopniowo
cukier,a następnie po jednym
żółtku cały czas ubijając.Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam
olej.Następnie mieszając szpatułką dodaję
mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao.Tortownicę o śr.23 cm.wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią masę.Piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-35 min.do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmuję z tortownicy i studzę na kratce,zupełnie zimne ciasto kroję na pół.krem:500 ml
mleka20 dkg
cukru20 dkg
wiórków kokosowych20 dkg
masła6 łyżek
kaszy mannyW rondlu gotuję
mleko,dodaję
cukier,
masło i
kaszkę,a gdy
masło się rozpuści dodaję wiórki.Mieszam całość i gorącą masę wylewam na 2 blaty.Gdy masa ostygnie,nakładam polewę:polewa:20 dkg
czekolady - użyłam
mlecznej,ale gorzka też się sprawdzi150 ml
śmietanyDo rondla wlewam
śmietanę i
czekoladę połamaną na kawałki,mieszam do rozpuszczenia
czekolady i całość wylewam na 2 blaty z kremem.Odstawiam do stężenia.Smacznego!!!