Wykonanie
Ciasto
kokosowe będzie kojarzyć się Wam z pewnym batonikiem którego smak na pewno wszyscy znacie ;-). Jeśli zastanawiacie się jak smakuje połączenie
kaszy manny z wiórkami kokosowymi to muszę się przyznać, że sama miałam ten dylemat ;-) po zrobieniu okazało się, że
kasza jest totalnie niewyczuwalna, zarówno w smaku jak i konsystencji, no i co najważniejsze, masa smakuje wyśmienicie ;-) Jeśli nadal szukacie świątecznych inspiracji to bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią w komentarzach.
SkładnikiCiasto200 g
mąki200 g
cukru250 g
masła4
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaMasa500 ml
mleka200 g
cukru200 g
wiórków kokosowych200 g
masła6 łyżek
kaszy mannyPolewa200 g
czekolady150 ml
śmietanki 30%WykonanieMiękkie
masło miksujemy z
cukrem i stopniowo dodajemy po jednym
jajku. Następnie wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
kakao oraz
mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (38×25 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy 400 ml
mleka, dodajemy
cukier i zagotowujemy. Do pozostałego
mleka wsypujemy
kaszę mannę, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się
mleko (tak jak gotujemy
budyń). Zdejmujemy z ognia, dodajemy
masło i
wiórki kokosowe, całość dokładnie miksujemy.Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier do pieczenia i ponownie wkładamy je do blaszki w której było pieczone. Na ciasto wylewamy gorącą masę i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostatni etap to przygotowanie polewy. Do rondelka wlewamy
śmietankę, podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki
czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. Polewa do ciasta nie zastyga całkowicie, powinna być delikatnie plastyczna.