ßßß
SkładnikiCiasto200 g mąki200 g cukru250 g masła4 jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao4 łyżki mlekaMasa500 ml mleka200 g cukru200 g wiórków kokosowych200 g masła6 łyżek kaszy mannyPolewa200 g czekolady150 ml śmietanki 30%
WykonanieMiękkie masło miksujemy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do formy (38×25 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok. 20 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę. Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka wsypujemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko (tak jak gotujemy budyń). Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i wiórki kokosowe, całość dokładnie miksujemy.Z upieczonego ciasta zdejmujemy papier do pieczenia i ponownie wkładamy je do blaszki w której było pieczone. Na ciasto wylewamy gorącą masę i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostatni etap to przygotowanie polewy. Do rondelka wlewamy śmietankę, podgrzewamy i dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce. Polewa do ciasta nie zastyga całkowicie, powinna być delikatnie plastyczna.