Wykonanie
Wiem, że dość długo mnie nie było ale ostatnimi czasy dość dużo wokół mnie się dzieje, na szczęście dobrego ;) To nie znaczy, ze przez ten czas nie gotowałam ani nie piekłam. Marzec w mojej rodzinie jest miesiącem pełnym urodzin- jeżeli jesteście ciekawi jakie
tortowe upominki stworzyłam to zajrzyjcie na moją
tortową stronę My sweet
Love bądź na stronę na instagramie ania_my_sweet_love . Oczywiście zachęcam do lajkowania strony na facebooku i do obserwacji mojego instagramowego profilu ;)Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i mega smaczne ciasto. Nie wiem skąd pochodzi przepis ale ja mam go z zeszytu mojej mamy. Kokosanka jest bardzo podzielna i idealnie pasuje do popołudniowej
kawki.Polecam bardzo ;)Ciasto pięknie prezentuje się na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień
Składniki:1/2 kostki
masła35 dag
mąki10 dag
cukru2
jajka1 i 1/2 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:3 opakowania budyniu
śmietankowego1 l
mleka8 łyżek
cukruMasa kokosowa:2
jajka10 dag
cukru20 dag
wiórków kokosowych10 dag
masłaWykonanie:
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić
jaja, dodać
masło,
cukier i
proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości
mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać
cukier i podgrzewać. Gdy
mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany
budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć
ciastem, wyłożyć na niego gorący
budyń. Następnie przygotować masę
kokosową.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć
cukru. W rondelku rozpuścić
masło i je przestudzić. Do ubitych
białek dodać
żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać
wiórki kokosowe i przestudzone
masło- delikatnie wymieszać. Masę
kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.Smacznego ;)