ßßß Cookit - przepis na Kokosanka

Kokosanka

nazwa

Wykonanie

Wiem, że dość długo mnie nie było ale ostatnimi czasy dość dużo wokół mnie się dzieje, na szczęście dobrego ;) To nie znaczy, ze przez ten czas nie gotowałam ani nie piekłam. Marzec w mojej rodzinie jest miesiącem pełnym urodzin- jeżeli jesteście ciekawi jakie tortowe upominki stworzyłam to zajrzyjcie na moją tortową stronę My sweet Love bądź na stronę na instagramie ania_my_sweet_love . Oczywiście zachęcam do lajkowania strony na facebooku i do obserwacji mojego instagramowego profilu ;)
Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i mega smaczne ciasto. Nie wiem skąd pochodzi przepis ale ja mam go z zeszytu mojej mamy. Kokosanka jest bardzo podzielna i idealnie pasuje do popołudniowej kawki.
Polecam bardzo ;)
Ciasto pięknie prezentuje się na porcelanie firmy Bogucice - kolekcja Jesień
Składniki:
1/2 kostki masła
35 dag mąki
10 dag cukru
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
3 opakowania budyniu śmietankowego
1 l mleka
8 łyżek cukru
Masa kokosowa:
2 jajka
10 dag cukru
20 dag wiórków kokosowych
10 dag masła
Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć ciastem, wyłożyć na niego gorący budyń. Następnie przygotować masę kokosową. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. W rondelku rozpuścić masło i je przestudzić. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i przestudzone masło- delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/03/kokosanka.html