ßßß
Jest to moje drugie podejście do tego tematu, jednak tym razem udało mi się wykonać je prawidłowo. Pierwszy raz zrobiłem je jakiś rok temu. Wszystko zgodnie z przepisem i niby było ok, ale na koniec okazało się, że kulki są zbyt duże, ciężkie i na koniec wszystkie pozsuwały się z patyczków, które przebiły je na wylot.W niedzielę, spróbowałem zrobić te małe cudeńka raz jeszcze, pamiętając oczywiście o błędzie z pierwszego podejścia. Tym razem poszło bardzo dobrze. Poniżej opis jak je wykonać. No i oczywiście zdjęcia ;)składniki (ok. 20 sztuk):400 g wcześniej upieczonego ciasta*200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (wedle uznania)kilka łyżek masła, nutelli lub serka mascarponedo dekoracji:kolorowe koraliki,wiórki kokosowe,perełki srebrne, złote itd. co komu przyjdzie do głowypatyczki plastikowe lub drewniane do szaszłyków* (ja korzystam z murzynka, ale równie dobrze można użyć cytrynowego, marchewkowego lub innego prostego, niektórzy robią je także z pokruszonych herbatników)ciasto :2,5 szklanki mąki200 g masła4 jajka1 szklanka mleka1,5 szklanki cukru2 – 3 łyżki kakao1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaMleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Ostudzoną masę wlać do mąki połączonej z proszkiem do pieczenia. Miksować jednocześnie wbijając po jednym jajku. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec ok. 60 min. W tem. 170°C.Smacznego! :)

cake pops:Z wcześniej upieczonego ciasta odważyć 400 g i pokruszyć w naczyniu. Dodać masło, nutellę lub serek mascarpone. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować niewielkie kulki (moje ważyły po 0,23 g). Schłodzić w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuścić czekoladę na małym ogniu. Przygotować patyczki i wyjąć schłodzone kulki. Jedną z końcówek patyczka zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i szybko wbić w kulkę. Czynność powtórzyć z pozostałymi patyczkami. Następnie po raz kolejny wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Jeśli czekolada zastygła – rozpuścić ją ponownie. Wyjąć z lodówki nadziane kuleczki i zanurzać w czekoladzie. Dekorować kolorowymi koralikami, perełkami z cukru, wiórkami kokosowymi itp. Na koniec schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.Smacznego! :)


