Wykonanie
Siedząc któregoś dnia w domu i zastanawiając się nad tym co by tu przyrządzić, wpadłem na pomysł
cake pops...
Jest to moje drugie podejście do tego tematu, jednak tym razem udało mi się wykonać je prawidłowo. Pierwszy raz zrobiłem je jakiś rok temu. Wszystko zgodnie z przepisem i niby było ok, ale na koniec okazało się, że kulki są zbyt duże, ciężkie i na koniec wszystkie pozsuwały się z patyczków, które przebiły je na wylot.W niedzielę, spróbowałem zrobić te małe cudeńka raz jeszcze, pamiętając oczywiście o błędzie z pierwszego podejścia. Tym razem poszło bardzo dobrze. Poniżej opis jak je wykonać. No i oczywiście zdjęcia ;)składniki (ok. 20 sztuk):400 g wcześniej upieczonego ciasta*200 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej (wedle uznania)kilka łyżek
masła, nutelli lub
serka mascarponedo dekoracji:kolorowe koraliki,
wiórki kokosowe,perełki srebrne, złote itd. co komu przyjdzie do głowypatyczki plastikowe lub drewniane do szaszłyków* (ja korzystam z murzynka, ale równie dobrze można użyć
cytrynowego,
marchewkowego lub innego prostego, niektórzy robią je także z pokruszonych
herbatników)ciasto :2,5 szklanki
mąki200 g
masła4
jajka1 szklanka
mleka1,5 szklanki
cukru2 – 3 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMleko,
masło,
cukier i
kakao rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Ostudzoną masę wlać do
mąki połączonej z
proszkiem do pieczenia. Miksować jednocześnie wbijając po jednym
jajku. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy. Piec ok. 60 min. W tem. 170°C.Smacznego! :)
cake pops:Z wcześniej upieczonego ciasta odważyć 400 g i pokruszyć w naczyniu. Dodać
masło, nutellę lub
serek mascarpone. Wyrobić ręką na jednolitą masę. Formować niewielkie kulki (moje ważyły po 0,23 g). Schłodzić w lodówce ok. 15 minut. W tym czasie rozpuścić
czekoladę na małym ogniu. Przygotować patyczki i wyjąć schłodzone kulki. Jedną z końcówek patyczka zanurzyć w rozpuszczonej
czekoladzie i szybko wbić w kulkę. Czynność powtórzyć z pozostałymi patyczkami. Następnie po raz kolejny wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Jeśli
czekolada zastygła – rozpuścić ją ponownie. Wyjąć z lodówki nadziane kuleczki i zanurzać w
czekoladzie. Dekorować kolorowymi koralikami, perełkami z
cukru, wiórkami kokosowymi itp. Na koniec schłodzić w lodówce do zastygnięcia
czekolady.Smacznego! :)