Wykonanie
            Gołąbki lubię bardzo. Podobne gołąbki, bez tradycyjnego zawijania w 
kapustę już robiłam. A ponieważ potrzebuję czasami czegoś w większych ilościach, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Kas s, nie czekałam długo na realizację przepisu. Rzeczywiście, ilość gołąbków meksykańskich z tego przepisu jest ogromna. Wyszło mi ich aż 30 ( i to dość sporych)!. Starczyło na dwa obiady i dwie powtórki w okolicach kolacji. Jak dla mnie przepis jest jednak dość pracochłonny, porównywalny z przygotowywaniem tradycyjnych gołąbków . Dla osób mających problemy z kupieniem właściwej główki 
kapusty, taki przepis będzie jednak doskonałą alternatywą. U mnie te gołąbki na pewno jeszcze nie jeden raz zagoszczą.

1 szklanka suchego 
ryżu1/2 szklanki 
suchej kaszy manny500 g 
mięsa mielonego(dowolne-ja dałam wołowe)1/2 główki średniej 
kapusty białej2 
cebule1 duża 
marchew starta na tarce2 
jajkasól, 
pieprz, 
papryka mielona, 
chilli mielone
natka pietruszkibułka tarta do panierowania
olej do smażeniakilka liści 
kapusty na dno naczyniasos:1, 5 litra 
bulionu drobiowego4 ząbki 
czosnku3, 4 łyżki 
koncentratu pomidorowego3 łyżki 
ketchupu3 łyżki 
majonezu2 łyżki 
musztardy1 łyżka 
cukrupo łyżeczce 
majeranku, 
bazylii i 
oreganosól i 
pieprzpo szczypcie: 
papryki mielonej, 
chilli w proszku, 
płatków chilli, lub pokrojona 1 papryczkaPrzygotowanie sosu:Mieszamy 
majonez z koncentratem, 
musztardą i 
keczupem. Dodajemy do 
bulionu i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy zmiażdżony 
czosnek i 
przyprawy. Mieszamy.Przygotowanie gołąbków:
Ryż gotujemy na półtwardo w dużej ilości 
wody.
Kapustę drobno szatkujemy i solimy. Odstawiamy na bok, gdy puści 
soki, odciskamy.
Cebulę siekamy i podsmażamy na 
oleju.W dużej misce mieszamy 
ryż, 
mięso mielone, 
kapustę, podsmażoną 
cebulę, 
marchew, 
kaszę mannę, 
jajka, posiekaną 
natkę pietruszki i 
przyprawy. Ilość ostrych przypraw można zwiększyć, jeśli lubimy dania na ostro.Dobrze wyrabiamy na zwartą masę. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w 
bułce tartej i obsmażamy na 
oleju z obu stron. Przygotowujemy duże naczynie do zapiekania. Na dnie naczynia układamy liście 
kapusty, na nich układamy ściśle gołąbki i zalewamy sosem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekamy przez 1 godzinę, przykrywając pokrywką po 30 minutach zapiekania(lub folią).Gołąbki można również przygotować w rondlu. Po włożeniu gołąbków doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy gaz i dusimy przez 1 godzinę, tak jak w przypadku pieczenia.Przed podaniem posypujemy 
koperkiem.