ßßß
Składniki (2 porcje):2 średnie papryki250 g mielonego mięsa wołowego1 średnia cebula (pokrojona w kostkę)2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1 jajko1 łyżeczka musztardy1 łyżka bułki tartejoliwa do smażenia1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka suszonego majerankugałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki1 łyżka prażonych pinioli2 łyżki koncentratu pomidorowego250 ml bulionu warzywnegocukier, sól, pieprz - do smakuW paprykach odciąć wierzch z ogonkiem, aby pozostał jako przykrywka. Wnętrze papryki oczyścić z pestek.W misce wymieszać mięso, pół cebuli, ząbek czosnku, musztardę, jajko, bułkę tartą, piniole, paprykę słodką, natkę pietruszki i majeranek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Nafaszerować masą mięsną papryki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni (termoobieg). Jeśli nie macie naczynia, w którym możecie przygotować danie na kuchence, a potem użyć je w piekarniku, to nagrzejcie również naczynie do zapiekania.Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć dookoła wypełnione mięsem papryki (najlepiej w naczyniu, które można potem włożyć do piekarnika). Wyciągnąć papryki z patelni i przygotować sos. Zeszklić pozostałą połówkę cebuli, dodać ząbek czosnku, tymianek, koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru. Krótko podsmażyć, zalać bulionem i zagotować. Włożyć do sosu papryki i dekielki (nie przykrywać nimi farszu). Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut.Podawać z ugotowanym ryżem i polewać sosem pozostałym w naczyniu po upieczeniu papryki.