ßßß
            
        
Bardzo lubię gołąbki oczywiście najlepsze robi moja mama. A ja jeśli chodzi o ich przygotowanie to jestem leń. No nie chce mi się. Dla mnie to wszystko za długo trwa. Dlatego chodzę na gotowe do mamy :D A ja, jak mam ochotę to robię wersję dla leniwców czyli gołąbki bez zawijania. Smakują tak samo i nie trzeba się tyle babrać :DSkładniki:1kg mielonego mięsa (u mnie z łopatki)1 kg kapusty1 cebula4 jajka200 g ryżu (nie gotowany)180 g kaszy manny1/2 pęczka koperkuokoło 1 łyżki solipieprzolej do smażeniaSos:2 puszki pomidorów w puszce każda po 400g1 cebula2 ząbki czosnku5 szklanek wody (250ml)około 4 łyżeczek cukru100 g koncentratu pomidorowegosól, pieprzKapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w kostkę a koperek posiekaj. Wszystkie składniki na gołąbki porządnie wymieszaj i odstaw do przegryzienia się smaków.Sos: Cebulę i czosnek drobno pokrój i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz delikatnie podsmaż uważaj żeby nie spalić czosnku. Wlej pomidory i chwilę podduś. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze na małym ogniu około 10 minut. Następnie zblenduj cały sos i dopraw solą, pieprzem i cukrem.Z mięsa uformuj kotleciki, które następnie podsmaż z jednej i z drugiej strony. Przełóż do garnka zalej sosem i duś na średnim ogniu przez 20 minut.Podawaj z chlebem, ziemniakami albo kaszą.