Wykonanie
Każdy ma swoje ulubione dania. Moja rodzina uwielbia jambalaya. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na to smaczne danie. Jest to danie smażone z
ryżem, warzywami ,
krewetkami i
szynką. Danie smażone wymaga odpowiedniego tłuszczu do smażenia . Wybór padł na
olej rzepakowy. W mojej kuchni często używam
oleju rzepakowego do domowego
majonezu i
sosów do sałatek. W tym przepisie wykorzystałam go do podsmażenia warzyw i
szynki z aromatycznymi
przyprawami.Bardzo często używam
olejów roślinnych w mojej kuchni ze względu na ich wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Tak się składa, że jestem molekularnym biologiem i nienasycone kwasy tłuszczowe są mi znane. Nie wiedziałam jednak, że
olej rzepakowy jest zdrowszym tłuszczem niż
oliwa z oliwek ponieważ zawiera 10
razy więcej omega 3 niż
oliwa z oliwek. Cudze chwalicie, swojego nie znacie, prawda? Nic
dziwnego, że
olej rzepakowy jest zwany
olejem północy. Jadąc latem do Polski ze Szwecji zawsze podziwiam złote
pola rzepaku. Teraz
będę je podziwiać bardziej świadomie.
Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne dla organizmu?Tłuszcze są bardzo ważne dla organizmu ale jeszcze ważniejsze jest to w jakich proporcjach są spożywane.
Olej rzepakowy podobnie jak inne naturalne
oleje zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe głównie omega-3 i omega-6. Bardzo ważne jest zachowanie balansu
między tymi kwasami tłuszczowymi w diecie, ponieważ działają one antagonistycznie. Międzynarodowe rekomendacje zawartości omega-6 w stosunku do omega-3 to maksymalnie 5:1.
Olej rzepakowy zawiera omega-6 i omega-3 w stosunku 2:1. To jest niesamowite! Oczywiście
mowa tu o naturalnym
oleju rzepakowym, który nie jest wzbogacony o omega-6.Jak wspomniałam wyżej nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 działają antagonistycznie i dlatego muszą być dostarczone organizmowi w ścisłej równowadze. Krótko, omega 6 informuje, że coś jest nie tak w naszym organizmie i mobilizuje go do obrony wywołując zapalenie. Kiedy organizm zaczyna się bronić mobilizując układ odpornościowy do akcji wkracza omega 3 i terminuje zapalenie. Oczywiście jest to bardzo schematyczny opis działania nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nietrudno jednak zrozumieć, że nadmiar omega 6 prowadzi do długotrwałych zapaleń w organizmie.
Olej rzepakowy można nabyć jako
olej rafinowany nadający się do smażenia i
olej rzepakowy tłoczony na zimno, który głównie można stosować na zimno jako dodatek do sałatek i
sosów. Warto kombinować oba te
oleje w codziennej diecie. Oczywiście do smażenia trzeba wybrać
olej rzepakowy, który toleruje wysokie temperatury oraz odpowiednie naczynie. Okazuje się, że
olej rzepakowy do smażenia ulega mniejszej degradacji, jeśli używamy naczynia szklanego lub żeliwnego. Jest to ważne ze względu na omega-3, który jest mniej stabilny.Coraz więcej producentów żywności deklaruje, że ich produkty są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Aby takie oświadczenie miało sens produkt musi spełniać określony warunek, a więc zawierać przynajmniej 0 , 3 g kwasu alfa-linolenowego na 100 g i 100 kcal lub przynajmniej 40 mg kwasów eikozapentaenowego i dokozaheksaenowego razem na 100 g i na 100 kcal.
Olej rzepakowy spełnia ten warunek zarówno rafinowany jak i tłoczony na zimno. Zawiera nawet 13-16 krotnie więcej kwasu alfa-linolenowego na 100 g, bo aż 8-10 g.Moja rodzina nie boi się tłuszczów. Tłuszcze to największe źródło energii. Większość witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Większość hormonów i enzymów w organizmie jest pochodzenia tłuszczowego. Tłuszcze wchodzą w skład komórek nerwowych. Więcej
oleju w głowie wcale nie mija się z prawdą!
Wracając do przepisu to ugotowałam jambalaya na zielono. Dodałam
groszek,
pora i zieloną
pietruszkę. Doprawiłam danie świeżym
imbirem,
czosnkiem,
chili i
kolendrą. Znajdziecie w nim również sporo
curry i kajeńskiego
pieprzu. Jest to danie na ostro, które zawsze można dostosować do swoich kubków
smakowych. My lubimy bardzo ostro!
Olej rzepakowy jest
olejem o neutralnym smaku. Smażone w nim
zioła i
przyprawy stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Tłuszcze przedłużają sensacje smakowe i sprawiają, że czujemy się syci na bardzo długo.Jambalaya uwielbia cała rodzina. Moje dzieci od małego zawsze jadły to co my dorośli. Dobre nawyki żywieniowe to nawyki wyniesione z domu. Bardzo wcześnie ograniczyłam
cukry w diecie na korzyść tłuszczów w tym nienasyconych kwasów tłuszczów omega 3. Można gotować smacznie i z głową.
Jambalaya z
groszkiem4 porcjeSkładniki:300 g
ryżu basmatikostka warzywna, ekologiczna1 duży
por250 g
zielonego groszku, mrożonego5 cm świeżego
imbiru1
czosnek solo1 czerwone
chili2 – 3 łyżeczki
curry w proszku½ – 1 łyżeczki kajeńskiego
pieprzu2 łyżki świeżej
kolendry, drobno pokrojonej4 łyżki
oleju rzepakowego250 g
krewetek, gotowanych bez skorupki300 g
szynki3 łyżki
natki pietruszki, pokrojonej
Sałatka50 g
rucoli10
rzodkiewek1
ogórek2 łyżki
oleju rzepakowgosól do smaku
Zacznij od gotowania
ryżu. Opłukaj
ryż zimną
wodą i wsyp do garnka. Dodaj kostkę warzywną rozpuszczoną w 300 ml
wody. Zagotuj
ryż, po czym zmniejsz temperaturę do 3 poziomu (kuchnia indukcyjna) i gotuj
ryż pod przykrywką około 25 minut. Zdejmij pokrywkę i odparuj ugotowany
ryż.Obrany
imbir zetrzyj na tarce.
Czosnek przeciśnij przez praskę,
chili pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej
olej rzepakowy na patelni i zeszklij
imbir z
czosnkiem,
chili wraz z
curry i kajeńskim
pieprzem. Następnie dodaj pokrojony w krążki
por wraz z mrożonym
groszkiem,
kolendrą i
pietruszką. Smaż przez 3 minuty. Pokrój
szynkę w kostkę i dodaj do smażonych warzyw. Smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj
krewetki i
ryż. Wymieszaj danie i smaż w niskiej temperaturze aż
krewetki się zagrzeją.
Rucolę opłukaj i osącz z
wody. Pokrój
rzodkiewki i
ogórek. Ułóż na sałacie,
skrop olejem i posyp
solą morską. Podaj jambalaya z
sałatką. Smacznego!Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.