Wykonanie
Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól,
pieprz,
curryoliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczekSposób przygotowania1.
Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na
oliwie i przełożyć na talerz.2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną
cebulkę, starty
czosnek i
imbir oraz 1 łyżeczkę
curry. Wsypać
ryż i zalać
wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać
wody. Przyprawić
solą i
pieprzem. Następnie wrzucić
brokuły i
groszek. Gotować aż
ryż i warzywa będą miękkie, a
woda się zredukuje. Dodać
kurczaka i drobno posiekaną
natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.seo.tutorial.lesmeilleur