Zielono mi, zielonoPrzedstawiam pyszne i proste curry!!Jednym ze składników tego dania jest szpinak, jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C!Przepis:Składniki na około 3 porcje:2 filety z kurczaka3 łyżki przyprawycurry2 średnie cebuleszpinak (ja dodaje pół paczki mrożonego szpinaku, a najlepiej dodac świeży jeśli jest dostępny)1 ząbek czosnku400 ml mleczka kokosowego2 łyżki oliwy z oliweknatka pietruszkisólpieprzkasza gryczana niepalona – opcjonalnie ryż/makaronSposób przyrządzenia:Mięso pokroić na duże kawałki. Włożyć do miski i zalać oliwą wymieszaną z curry. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.Rozgrzać głęboką patelnie i smażyć mięso do zarumienienia, nastepnie wrzucić pokrojoną na większe kawałki cebulę, wrzucić szpinak i podlać 2 łyżkami wody. Dusić pod przykryciem do zmiękczenia szpinaku, dodać posiekany czosnek i wlać mleczko kokosowe. Gotować jeszcze około 30 min. Na koniec doprawić pieprzem i solą i posypać natką pietruszki.Propozycja podania:Można podać z kaszą gryczaną niepaloną.Smacznego