Wykonanie
Warto wspomnieć, że kuchnia arabska to nie tylko północna Afryka i Bliski Wschód, ale także
kraje nieco bardziej odlełe i egzotyczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni Komorów, niewielkiego archipelagu wysp położonego
między kontynentem afrykańskim a Madagaskarem. 98% populacji tego
kraju to Arabowie, którzy
wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego
kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także
drób,
wołowina,
baranina i
mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie
ryżu i lokalnych, tropikalnych
owoców, warzyw i
egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego
kraju wplyw mialy
kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo
curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to
pierś z kurczaka w sosie
kokosowym z
curry i
natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem.
Składniki:2
piersi z kurczaka2 małe
cebule4 ząbki
czosnku2 czubate łyżeczki
przyprawy currypuszka
mleka kokosowego1 łyżeczka świeżego
tymianku (u mnie nieco mniej suszonego)6 strąków grubego
szczypioru (
dymki)2 garście
natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej)
sól,
pieprzsok z cytrynytłuszcz do smażenia
Przygotowanie:Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę
kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz
przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać
mleko kokosowe,
dymkę tymianek i
pietruszkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką
mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody. Podawać natychniast z
ryżem.
Smacznego!