ßßß Cookit - przepis na Kurczak kokosowy z Komorów

Kurczak kokosowy z Komorów

nazwa

Wykonanie

Warto wspomnieć, że kuchnia arabska to nie tylko północna Afryka i Bliski Wschód, ale także kraje nieco bardziej odlełe i egzotyczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni Komorów, niewielkiego archipelagu wysp położonego między kontynentem afrykańskim a Madagaskarem. 98% populacji tego kraju to Arabowie, którzy wywarli ogromny wpływ na jego kuchnię. Ze względu na położenie geograficzne, kuchnia tego kraju bazuje głównie na owocach morza, jednakże powszechny jest także drób, wołowina, baranina i mięso kozie, a wszystko to serwowane w akompaniamencie ryżu i lokalnych, tropikalnych owoców, warzyw i egzotycznych przypraw. Istotny wplyw miala takze przeszlosci historyczna i podboje tych wysp przez rozne narodowosci. Na potrawy tego kraju wplyw mialy kraje afrykanskie, europejskie i azjatyckie, daltego mozna tu spotkac sie z ciekawymi polaczeniami np. w postaci takeigo curry jakie dzis postanowilam przygotowac - jest to pierś z kurczaka w sosie kokosowym z curry i natką pietruszki. Okazało się to idealnym i bardzo smacznym połączeniem.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
2 czubate łyżeczki przyprawy curry
puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka świeżego tymianku (u mnie nieco mniej suszonego)
6 strąków grubego szczypioru (dymki)
2 garście natki pietruszki (u mnie nieco mniej suszonej)
sól, pieprz
sok z cytryny
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy będzie rumiany dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawę curry. Smażyć przez kilka minut, następnie dodać mleko kokosowe, dymkę tymianek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby sos można zagęścić łyżką mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Podawać natychniast z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/kurczak-kokosowy-z-komorow.html