Wykonanie
29 maja 2013
PIKANTNA
KIEŁBASA Z GRILLA I
SAŁATKA Z
RUKOLISkładniki:
kiełbasakiełbasa grillowa2
papryczki chilli1 ząbek
czosnku4 łyżki
olejusałatkarukola3
pomidoryogórek zielonypęczek
rzodkiewekgarść
kolendry świeżej10 listków
bazyliisok z 1
limonkitymianek suszony
pieprz,
sól do smaku
Kiełbasę nacinamy w kratkę.Szykujemy bejcę: do 2 łyżek
oleju dodajemy łyżeczkę
soli, szczyptę
pieprzu, pokrojone w drobną kosteczkę
papryczki chilli oraz ząbek
czosnku (im drobniej pokroimy
czosnek, tym potrawa będzie ostrzejsza).
Kiełbasę grillujemy, a pod sam koniec (gdy będzie już prawie gotowa) smarujemy ją bejcą.Oczywiście konsekwentnie do każdego dania z grilla dodaję
zieleninę. Uwielbiam warzywka i
zioła o specyficznym, niepowtarzalnym i mocnym smaku. Może dlatego pokochałam
rukolę i
kolendrę.Dzisiejsza
sałatka powstała w 10 minut.Kroimy w kostkę
pomidory,
ogórka,
rzodkiewkę i mieszamy je z
rukolą. Do małej miseczki z pokrojoną drobno
kolendrą i
bazylią dodajemy pół łyżeczki
soli i mocno rozcieramy
ziółka. Łączymy je z
sokiem z limonki, suszonym
tymiankiem, 2 łyżkami
oleju i
pieprzem. Sosem polewamy warzywa.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.