Wykonanie
Zbliżają się długie, jesienne wieczory. A to sprzyja oglądaniu filmów i seriali. I jeśli film to przekąska. Nie chcę być skazana na jedzenie tylko
chipsów. Dlatego szukam różnych pomysłów na urozmaicenie filmowego menu. Dlatego zrobiłam guacamole. Znam kilka wersji guacamole, ale ta smakuje mi najbardziej. Zwykle lubię smarować nim tosty. Ale jeśli mam więcej czasu podaję do niego tortillę pokrojoną w kwadraty i upieczoną w piekarniku. Pasuje idealnie. To bardzo szybkie i niewymagające danie. Sprawdzi się świetnie na imprezie. I przy całej swojej pyszności jest również bardzo zdrowe. Nic więcej nie muszę dodawać.
Składniki:2 dojrzałe
awokado (jeśli zdarzyło Ci się kupić niedojrzałe
owiń je w folię aluminiową i umieść na dzień lub dwa w ciepłym miejscu)sok wyciśnięty z połowy
limonki1 ząbek
czosnku (czasem dodaję 2:))pół czerwonej
papryczki chili drobno pokrojonej (bez pestek)1
pomidor (jeśli jest duży to pół)garść świeżej
kolendry (zwykle zużywam pół pęczka)2 łyżki
oliwy z oliweksólpieprzpłatki chili do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:
Czosnek drobno pokrój.
Pomidora pozbaw skóry i również drobno pokrój.
Awokado przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z
sokiem z limonki. Dodaj
czosnek,
pomidora,
papryczkę chili i posiekaną
kolendrę.
Skrop oliwą i przypraw do smaku
solą i
pieprzem. Wymieszaj i posyp
płatkami chili.Smacznego!