ßßß
Składniki:2 dojrzałe awokado (jeśli zdarzyło Ci się kupić niedojrzałe owiń je w folię aluminiową i umieść na dzień lub dwa w ciepłym miejscu- u mnie zwykle leżakuje w koszyczku z owocami)sok wyciśnięty z połowy limonki1 ząbek czosnku (czasem dodaję 2:))pół czerwonej papryczki chili drobno pokrojonej (bez pestek)1 pomidor (jeśli jest duży to pół)garść świeżej kolendry (zwykle zużywam pół pęczka)2 łyżki oliwy z oliweksólpieprzpłatki chili do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:Czosnek drobno pokrój. Pomidora pozbaw skóry i również drobno pokrój. Awokado przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z sokiem z limonki. Dodaj czosnek, pomidora, papryczkę chili i posiekaną kolendrę. Skrop oliwą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i posyp płatkami chili.Smacznego!