ßßß Cookit - przepis na Guacamole

Guacamole

nazwa

Wykonanie

Kolejny klasyczny przepis tym razem w stylu meksykańskim. Znam kilka wersji guacamole ale ta smakuje mi najbardziej. Zwykle lubię smarować nim tosty. Świetny jest także z tortillą lub nachos. Idealny gdy wpadają znajomi bo jest szybki do zrobienia np. jako przekąska lub tak jak w moim przypadku przygotowany na wieczór filmowy:) Mój m. nie lubi awokado..i całe szczęście bo tym guacamole trudno by mi było się podzielić:D
Składniki:
2 dojrzałe awokado (jeśli zdarzyło Ci się kupić niedojrzałe owiń je w folię aluminiową i umieść na dzień lub dwa w ciepłym miejscu- u mnie zwykle leżakuje w koszyczku z owocami)
sok wyciśnięty z połowy limonki
1 ząbek czosnku (czasem dodaję 2:))
pół czerwonej papryczki chili drobno pokrojonej (bez pestek)
1 pomidor (jeśli jest duży to pół)
garść świeżej kolendry (zwykle zużywam pół pęczka)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
płatki chili do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czosnek drobno pokrój. Pomidora pozbaw skóry i również drobno pokrój. Awokado przekrój na pół i łyżką wybierz miąższ. Rozgnieć go widelcem i wymieszaj z sokiem z limonki. Dodaj czosnek, pomidora, papryczkę chili i posiekaną kolendrę. Skrop oliwą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i posyp płatkami chili.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/12/guacamole.html