ßßß
PRZEPIS:SKŁADNIKI:400g piersi z kurczaka2 łyżeczki pasty curry1 płaska łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1 średnia czerwona cebula3 ząbki czosnkuszczypta cukru trzcinowego lub brązowego250 ml mleczka kokosowegoświeża kolendraolej sezamowy (można zastąpić olejem rzepakowym)Marynata:1 limonka (można wykonać bez limonki będzie bardziej łagodniejsze)1 łyżka startego imbiru2 ząbki czosnkusól, pieprzpołówka papryczki chilliolej
1 . Piersi z kurczaka kroimy w dowolne kawałki, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, starty imbir, drobno posiekaną połówkę papryczki chilli, skórkę z 1 limonki i dodajemy sok. Dodajemy sól i pieprz do smaku i skrapiamy olejem sezamowym. Odstawiamy min. 30 minut.


2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili podlewamy odrobiną wody. Czekamy aż cebula się zeszkli i dodajemy drobno posiekany czosnek i 2 łyżeczki pasty curry.

3. Podsmażamy chwilę na małym ogniu. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki wysokiej temperaturze przyprawy uwalniają swoje aromaty
4. Po tym czasie zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Podsmażamy jeszcze 8 minut
5 . ... i dodajemy mleczka kokosowego, dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu.
6 . Na koniec siekamy kolendrę i posypujemy po podanym daniu....iii GOTOWE !!!!Podajemy z ryżem jaśminowym i sałatą (przepis tutaj)