Wykonanie
Od czasu kiedy mieszkamy w Berlinie zaczęliśmy częściej wychodzić weekendami na obiady do różnych restauracji. Od zaprzyjaźnionej koleżanki dostaliśmy całą listę miejsc gdzie powinniśmy się udać coś zjeść. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłam, że wraz z tymi kulinarnymi wycieczkami zmienia się mój gust smakowy. Wcześniej nie przepadałam za łączeniem smaków słodko-"jakiś", ale po każdym kolejnym nowym smaku okazało się, że jest jednak inaczej. Od jakiś ponad 2 lat kiedy usłyszałam o kuchni 5 przemian zaczęłam częściej używać przypraw takich jak
kurkuma,
curry,
kolendra i wiele innych. Podobało mi się w tej kuchni że jest lekka i pyszna. Ciągle moje potrawy też modyfikowałam tak, aby były lekkie i zdrowie, no i oczywiście żeby smakowały nie tylko mnie. Idąc w kierunku smaków kuchni azjatyckiej wylądowaliśmy w jednej z
tajskich restauracji....i tam doznałam cudownej rozkoszy podniebienia. Jak zauważyliście ostatnio próbowałam, jak się okazuje nieudolnie łączyć smaki
curry z
mleczkiem kokosowym....aż do dzisiaj....W końcu znalazłam przepis idealny.
KURCZAK CURRY PO TAJSKU !!! Danie wyszło idealne. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj .Danie jest przepyszne, do tego lekkie, a zestaw przypraw i pikantny smak świetnie wpływa na poprawę trawienia i nasz metabolizm. MUSICIE SPRÓBOWAĆ !!!
PRZEPIS:SKŁADNIKI:400g
piersi z kurczaka2 łyżeczki pasty
curry1 płaska łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonej
kolendry1 średnia
czerwona cebula3 ząbki
czosnkuszczypta
cukru trzcinowego lub brązowego250 ml
mleczka kokosowegoświeża
kolendraolej sezamowy (można zastąpić
olejem rzepakowym)Marynata:1
limonka (można wykonać bez
limonki będzie bardziej łagodniejsze)1 łyżka startego
imbiru2 ząbki
czosnkusól,
pieprzpołówka
papryczki chilliolej1 .
Piersi z kurczaka kroimy w dowolne kawałki, dodajemy przeciśnięte ząbki
czosnku, starty
imbir, drobno posiekaną połówkę
papryczki chilli, skórkę z 1
limonki i dodajemy sok. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku i skrapiamy
olejem sezamowym. Odstawiamy min. 30 minut.
2.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany
olej i po chwili podlewamy odrobiną
wody. Czekamy aż
cebula się zeszkli i dodajemy drobno posiekany
czosnek i 2 łyżeczki pasty
curry.
3. Podsmażamy chwilę na małym ogniu. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki wysokiej temperaturze
przyprawy uwalniają swoje aromaty
4. Po tym czasie zwiększamy ogień i dodajemy
mięso. Podsmażamy jeszcze 8 minut
5 . ... i dodajemy
mleczka kokosowego, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu.
6 . Na koniec siekamy
kolendrę i posypujemy po podanym daniu....iii GOTOWE !!!!Podajemy z
ryżem jaśminowym i
sałatą (przepis tutaj)