ßßß
składniki:- 400g filetów z piersi kurczaka- 2 ząbki czosnku- 1 czerwona papryczka chili- kawałek imbiru- 1/2 mielonej kurkumy- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (nie znalazłam mielonej...)- 2 czerwone cebule (u mnie 1 duża biała)- 1 żółta papryka- 16 liści laurowych- 3 łyżki olejuMięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać, wymieszać z mięsem. Doprawić kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w cząstki. Paprykę oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Kawałki mięsa, cebuli i papryki oraz liście laurowe nabić na przemian na patyki lub szpikulce do szaszłyków. Doprawić solą, pieprzem, posmarować olejem. Szaszłyki piec ok. 15 minut pod grillem w piekarniku, co jakiś czas odwrócić.źródło: Sól i Pieprz 2/2008