Wykonanie
Chciałam dzisiaj zrobić
kurczaka. Początkowo chciałam zrobić coś w stylu meksykańskim. Później powstał pomysł na
curry z
kurczakiem. Wersja mniej ostra, dla tych, którzy nie lubią pożaru w buzi, tak jak ja :D Oczywiście jeśli ktoś lubi ostre jedzonko to można sobie je odpowiednio doprawić ;-)
Mleczko kokosowe dodaje całości idealnego smaku :)Wyszło pyszne :)



Składniki:2
piersi z kurczaka165 ml
mleczka kokosowego1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku1 miękki
pomidorimbir świeży2 zielone
papryczki chillikurkuma,
kolendra,
chilli w proszku,
sólKurczaka umyć i osuszyć. Przecisnąć jeden ząbek
czosnku, wymieszać z jedną łyżeczką drobno posiekanego
imbiru, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki zielonej i 1/4 łyżeczki
soli. Natrzeć
kurczaka, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Kurczaka wyjąć z lodówki i piec w żaroodpornym naczyniu, polanym
oliwą, pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oliwie. Dodać 2 ząbki
czosnku, 1 łyżkę drobno posiekanego
imbiru i pozostałe papryczki zielone, drobno posiekane. Smażyć przez chwilę.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, dodać do rondla i zalać odrobiną
wody. Dodać szczyptę
kolendry, ok. 1/2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczkę
kurkumy i 1/4 łyżeczki
chilli w proszku. Dusić 5-10 minut pod przykryciem na małym ogniu.Wlać
mleczko kokosowe i zagotować.Wyjąć
kurczaka z piekarnika i wrzucić piersi do rondla. Dusić wszystko razem parę minut pod przykryciem.Podawać z
ryżem.Smacznego!
