ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczaka i mango

Curry z kurczaka i mango

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 mango, nie musi być bardzo dojrzałe
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego
200 g (1/2 puszki) mleka kokosowego
kawałek świeżej chili, pokrojonej na plasterki
świeża kolendra
Marynata do kurczaka:
sól i pieprz
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżka oleju roślinnego
1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry lub 1/2 startego ząbka czosnku
Do podania:
100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego np. jaśminowego lub basmati
Przygotowanie
Pierś kurczaka oczyścić z błonek, kostek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, dodać resztę składników marynaty: kurkumę, ostrą paprykę, świeży imbir (pamiętajmy o wyrzuceniu włókien, które zbierają się na tarce podczas ścierania imbiru), olej, pastę curry lub czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić (na min. 1/2 godziny).
Mango obrać, obkroić pestkę z miąższu. Miąższ pokroić w kostkę.
W woku lub na patelni podgrzać tłuszcz do smażenia. Dodać kurczaka i obsmażyć go równomiernie z każdej strony. Dodać mango i smażyć razem przez pół minuty.
Wlać mleko kokosowe (najlepiej stopniowo aby nie przerywać procesu gotowania). Całość zagotować na większym ogniu, następnie gotować jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Posypać świeżą papryczką chili i kolendrą, podawać z ryżem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/curry_z_kurczakiem_mango/przepis.html