Wykonanie
Składniki2 porcje1 pojedyncza
pierś kurczaka1
mango, nie musi być bardzo dojrzałe1 łyżka
oleju kokosowego lub innego roślinnego200 g (1/2 puszki)
mleka kokosowegokawałek świeżej
chili, pokrojonej na plasterkiświeża
kolendraMarynata do
kurczaka:
sól i
pieprz1 łyżeczka mielonej
kurkumy1/3 łyżeczki
ostrej papryki (
chili) w proszku1 łyżka świeżo startego
imbiru1 łyżka
oleju roślinnego1/3 łyżeczki czerwonej pasty
curry lub 1/2 startego ząbka
czosnkuDo podania:100 g (1 torebka)
ryżu długoziarnistego np. jaśminowego lub basmatiPrzygotowanie
Pierś kurczaka oczyścić z błonek, kostek i pokroić w kostkę. Doprawić
solą,
pieprzem, dodać resztę składników marynaty:
kurkumę,
ostrą paprykę, świeży
imbir (pamiętajmy o wyrzuceniu włókien, które zbierają się na tarce podczas ścierania
imbiru),
olej, pastę
curry lub
czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić (na min. 1/2 godziny).
Mango obrać, obkroić pestkę z miąższu. Miąższ pokroić w kostkę.W woku lub na patelni podgrzać tłuszcz do smażenia. Dodać
kurczaka i obsmażyć go równomiernie z każdej strony. Dodać
mango i smażyć razem przez pół minuty.Wlać
mleko kokosowe (najlepiej stopniowo aby nie przerywać procesu gotowania). Całość zagotować na większym ogniu, następnie gotować jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Posypać świeżą
papryczką chili i
kolendrą, podawać z
ryżem.