Wykonanie
Jak już wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego.
Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z
owocami jest wspaniałe, a z
mango wręcz wyśmienite!Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej należy najpierw zaopatrzyć się w kilka podstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się
przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne.podwójna
pierś z kurczaka1 duża
cebula2 ząbki
czosnkuniewielki kawałek startego
imbiru1 świeża
papryczka chili1 duże dojrzałe
mango lub dwa mniejsze1
czerwona papryka1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka mielonej
kolendryszczypta
kurkumyszczypta
czarnuszkikilka listków
curry1 puszka
pomidorów2 łyżki świeżej
kolendryolej do smażenia
sól,
pieprzCebulę pokroić w półtalarki i wrzucić na rozgrzany
olej, dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek, starty
imbir oraz drobniutko posiekaną
papryczkę chili. Dodać
ostrą paprykę, liście
curry, mieloną
kolendrę,
kurkumę i
czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż
cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną
wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę
kurczaka i smażyć przez kilka minut aż
mięso będzie białe. Wlać
pomidory, dodać pokrojone w kostkę
mango i
paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą
kolendrę, doparwić do smaku
solą i
pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z
chlebkiem nan.
Smacznego!PS. Przypadkowo tak się złożyło, że następnego dnia po przygotowaniu tego obiadu
Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach zorganizowała na Mikserze akcję kulinarną " Kuchnia Indyjska " - wspaniale! Tak więc od razu postanowiałam sięzmobilizować i dodać ten wpis, przyłączam się również do akcji i zastanawiam się nad kolejnymi potrawami z tego regionu.