Wykonanie
Kuchnia indyjska to kuchnia bardzo aromatyczna . Ale z
przyprawami, tak jak z perfumami, można przedobrzyć i na długo zrazić się tak, jak to było w moim przypadku. Moja przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się od dań z za dużą ilością przypraw, co na jakiś czas oddaliło mnie od tych bardzo popularnych tutaj w Anglii potraw. Ostatnio uprzedzenia zostawiłam na
boku i zaczęłam nieco intensywniejsze eksperymenty, czego przykładem dzisiejszy pyszny sos .
Filety z kurczaka w
mleczku kokosowym to potrawa bardzo "inna" niż to, czego moje
kubki smakowe dotychczas próbowały, ale moim zdaniem bardzo dobra równowaga w ilości i doborze przypraw sprawiła, że nie skończy się na tym jednym razie. Przepis na stałe wchodzi do mojej kuchni, tym bardziej że przygotowanie jest błyskawiczne(jeśli oczywiście przygotujemy sobie wcześniej wszystkie "biorące udział" w potrawie składniki). Dwa zdecydowanie wybijające się smaki.
Kokos i
chilli . Smakuje przednie! Polecam.
15 ml(1 łyżka) mielonych
migdałów15 ml(1 łyżka) wiórek
kokosowych400 ml
mleczka kokosowego7,5 ml(1 1/2 łyżeczki) mielonej
kolendry5 ml(1 łyżeczka) sproszkowanego
chilli5 ml(1 łyżeczka) zmiażdżonego
czosnku1,5 ml(1 1/2 łyżeczki) startego korzenia
imbiru(dałam tą samą ilość sproszkowanego)5 ml(1 łyżeczka)
soli30 ml(2 łyżki)
oleju roślinnego450 g
filetów z piersi kurczaka, bez skórki, pokrojonego w kostkę3 strąki zielonego
kardamonu1
liść laurowy1 suszona
papryczka chilli, zmiażdżona2 łyżki świeżej
kolendry(zastępczo używam
pietruszki, jakoś
kolendra nam nie pasuje)
Migdały i
wiórki kokosowe podgrzewamy na suchej patelni aż lekko ściemnieją. Przenosimy do dużej szklanej miski. Dodajemy
mleczko kokosowe, mieloną
kolendrę, sproszkowane
chilli,
imbir i
sól. Dobrze mieszamy.Podgrzewamy
olej, dodajemy
kurczaka, strąki
kardamonu i
liść laurowy. Smażymy mieszając ok 2 minut. Wlewamy
kokosową miksturę i dobrze mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty.Przepis z książki Mridula Baljekar "
Curry lover's cookbook"