ßßß
15 ml(1 łyżka) mielonych migdałów15 ml(1 łyżka) wiórek kokosowych400 ml mleczka kokosowego7,5 ml(1 1/2 łyżeczki) mielonej kolendry5 ml(1 łyżeczka) sproszkowanego chilli5 ml(1 łyżeczka) zmiażdżonego czosnku1,5 ml(1 1/2 łyżeczki) startego korzenia imbiru(dałam tą samą ilość sproszkowanego)5 ml(1 łyżeczka) soli30 ml(2 łyżki) oleju roślinnego450 g filetów z piersi kurczaka, bez skórki, pokrojonego w kostkę3 strąki zielonego kardamonu1 liść laurowy1 suszona papryczka chilli, zmiażdżona2 łyżki świeżej kolendry(zastępczo używam pietruszki, jakoś kolendra nam nie pasuje)Migdały i wiórki kokosowe podgrzewamy na suchej patelni aż lekko ściemnieją. Przenosimy do dużej szklanej miski. Dodajemy mleczko kokosowe, mieloną kolendrę, sproszkowane chilli, imbir i sól. Dobrze mieszamy.Podgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, strąki kardamonu i liść laurowy. Smażymy mieszając ok 2 minut. Wlewamy kokosową miksturę i dobrze mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy ok 10-12 minut od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 2 minuty.Przepis z książki Mridula Baljekar "Curry lover's cookbook"