Wykonanie
Jak sobie pomyślę o smaku odmrożonego bigosu w Nowy Rok, albo
żurku podanego w okrągłym
chlebie to na prawdę w takich chwilach dosyć tłusta, polska kuchnia jest dla mnie najlepsza! Czy jest tu ktoś, kto po dłuższych wakacjach za granicą (zwłaszcza w krajach arabskich), tuż po wylądowaniu nie ma ochoty zjeść schabowego?Do tego na podwieczorek racuchy
drożdżowe i pyszna szarlotka. Uwielbiam te smaki!Są też
kraje, których kuchnia kojarzy mi się z prawdziwą sztuką. Dobór składników, aromatycznych przypraw i kolorów jest powalający!I choć
schabowego mogłabym jeść codziennie, poprawiając apetyt
makaronem z
pomidorami i
czosnkiem, to jednak programy kulinarne z Indii uwielbiam oglądać najbardziej. Siedząc przed telewizorem próbuję bezskutecznie wciągnąć zapach, który opisują po drugiej stronie szklanego ekranu. Chwilę później robię się głodna.Jeszcze kilka lat temu
mleko kokosowe w Polsce nie było popularne, a co za tym idzie dania z jego wykorzystaniem rzadko spotykane. Całe szczęście kablówka, telewizja satelitarna, czy internet zmieniło wszystko. Globalizacja choć ma swoje minusy
daje nam również możliwość smakowania tego, o czym nie wiedzieliśmy 10lat temu.Pierwszego, na prawdę pysznego "Chicken
Curry"
jadłam w hinduskiej restauracji w Tallinie. Nieskromnie Wam
powiem, że mój kurak jest równie dobry, choć zdecydowanie nie TAK OSTRRRRRRY, jak ten sprzed kilku lat.
Składniki dla 3 osób:podwójna
pierś z kurczakaczubata łyżeczka
curry1/3 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnkuświeży, starty
imbir 2-3cmpołowa
papryczki chillimała puszka
mleka kokosowego (165ml)2 łyżki
masłalistki świeżej lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
kolendryPierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przyprawiamy połową ilości
soli oraz
curry. Następnie krótko podsmażamy na
maśle.Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i starty
imbir. Dolewamy
mleko kokosowe, a na koniec dodajemy mielony
kardamon i drobno pokrojoną
papryczkę chilli. W razie potrzeby dodajemy pozostałą ilość
soli.Całość trzymamy na ogniu 3-5minut, aż sos delikatnie zgęstnieje i
zrobi się kremowy.
Swojego
kurczaka podałam z listkami świeżej
kolendry oraz
kuskusem.Ktoś się skusi? ;)