ßßß
Składniki :1/2 małej dyni Hokkaido2 duże piersi z kurczaka100 m. mleczka kokosowego200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny)1 duży ząbek czosnku1/2 łyżeczki cukrusól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki )olej do smażenianatka kolendry lub pietruszki do przystrojenia
Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką 2 x 2 cm . Podsmażamy na patelni , na dużym ogniu , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z dynią , pokrojone w kostkę piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos chilli , wyciśnięty ząbek czosnku , cukier , posiekane lub sproszkowane chilli i sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż kurczak przestanie być surowy . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . W zasadzie gotowe , teraz wystarczy przełożyć na talerze , udekorować kolendrą i się rozkoszować 😉