Wykonanie
Jesienne dania mają to do siebie ,że są ciepłe , sycące i dobrze jeśli mają optymistyczne kolorki 😉 To danie ma zdecydowanie wszystkie elementy jesiennego posiłku . Uwielbiam
dynie , szczególnie Hokkaido , jest ona uniwersalna i niepowtarzalna , bardzo zdrowa , bogata w beta karoten , tak potrzebny zimą ..no i ten pozytywny, uśmiechnięty kolor 😉 . Dzisiejsza potrawa , to prosty
kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do
ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne 😉 Polecam !
Składniki :1/2 małej dyni Hokkaido2 duże
piersi z kurczaka100 m.
mleczka kokosowego200 ml słodkiego sosu
chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny)1 duży ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
cukrusól ,
chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki )
olej do smażenia
natka kolendry lub
pietruszki do przystrojenia
Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką 2 x 2 cm . Podsmażamy na patelni , na dużym ogniu , jak zacznie się rumienić , przysmażać ( chwilkę to trwa ) , łączymy z
dynią , pokrojone w kostkę
piersi z kurczaka . Smażymy do momentu ,aż piersi zbieleją . Następnie zmniejszamy ogień na średni , dodajemy sos
chilli , wyciśnięty ząbek
czosnku ,
cukier , posiekane lub sproszkowane
chilli i
sól do smaku . Mieszamy i dusimy na małym ogniu ,aż
kurczak przestanie być surowy . Na koniec wlewamy
mleczko kokosowe , ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia . W zasadzie gotowe , teraz wystarczy przełożyć na talerze , udekorować
kolendrą i się rozkoszować 😉