Wykonanie
Mój mąż ją krótko opisał
zaje... zupa na kaca (choć kaca nie miał) ale dodał jeszcze, że bardzo mu smakuję, mi również smakowała. Niekiedy warto zjeść coś zupełnie niecodziennego a po za tym, ta zupa ma jeszcze jedną wspaniałą zaletę jest ekspresowa w przygotowaniu.
Składniki:1/2 kg
ziemniaków200 gr oczyszczonej zielonej
fasoliolej1 ząbek
czosnku2-4 łyżek czerwonej pasty
curry (w zależności jaki poziom ostrości kto lubi - radzę ostrożnie)około 500 ml
mleka kokosowegosólgarść poszatkowanej
kolędry (można użyć suszoną - 1 łyżka)1 łyżeczka
cukru2
piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy około 5 minut od zagotowania się
wody, następnie dodajemy pokrojoną w większe kawałki
fasolę i gotujemy dalej przez 3 minuty. Po tym czasie warzywa odlewamy zostawiając szklankę
wody. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmażamy na łyżce
oleju poszatkowany
czosnek i pastę
curry, po około 2-3 minutach dodajemy
mleko kokosowe,
cukier,
sól do smaku i
wodę z
ziemniaków. Gotujemy dalej przez 5 minut po czym dodajemy
kurczaka i nasze warzywa. Gotujemy do czasu aż
mięso i warzywa będą dobre od 8-15 minut. Posypujemy
kolędrą. Opcjonalnie możemy podać zupę z
ryżem ugotowanym na sypko, dla złagodzenia ostrości.