Wykonanie
Wegańska kompozycja smaków z nutami dalekowschodnimi...
Kalafiorowe curry, czyli wegańska propozycja obiadu o orientalnym charakterze, z
kalafiorem w roli głównej. Ostre nuty przypraw,
czosnku,
chili i
imbiru łagodzi tutaj delikatny smak
mleczka kokosowego. Warzywa
curry świetnie komponują się z
ryżem jaśminowym.
Kalafior to źródło sulforafanu oraz indolo-3-carbinolu, związków o działaniu silnie antynowotworowym. Kurkumina zawarta w
kurkumie - głównym składniku
przyprawy curry, także ma właściwości silnie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jej wchłanianie zwiększa się prawie dwa tysiące
razy, jeśli jest zmieszana z
ostrą papryką lub
czarnym pieprzem, a tak się składa, że w
curry przyprawy te także są obecne. :)Składniki dla dwóch osób:pół małego
kalafiora,2-3
marchewki,
papryczka chili,3 ząbki
czosnku,malutki kawałek
imbiru,350 ml
mleczka kokosowego,100 g
ryżu, np. jaśminowego lub basmati,2 łyżki
oleju roślinnego,3 łyżki
przyprawy curry (można użyć gotowej mieszanki lub zrobić własną z
kurkumy,
czarnego pieprzu,
papryki ostrej,
imbiru,
cynamonu, mielonej
kolendry,
kardamonu,
gałki muszkatołowej,
pieprzu białego, mielonego
kminu i
goździków),2 szczypty
soli,listki
kolendry lub
natka pietruszki do ozdoby.Przygotowanie:Pół
kalafiora parzymy gorącą
wodą i dzielimy na różyczki.
Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki.
Papryczkę chili siekamy bardzo drobno, ząbki
czosnku i mały kawałek
imbiru ścieramy na tarce, a następnie delikatnie rumienimy je wszystkie razem na dużej patelni lub w woku, na dwóch łyżkach
oleju. Po chwili dodajemy do nich
marchewkę i
kalafiora, 3 łyżki
curry, 2 szczypty
soli, mieszamy i obsmażamy delikatnie. Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa, aż zmiękną, czyli około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Możemy minimalnie podlać je 2-3 łyżkami
wody, aby nie przywierały do dna.W tym czasie gotujemy
ryż.Kiedy warzywa są miękkie, na patelnię wlewamy
mleczko kokosowe, mieszamy całość delikatnie, podgrzewamy na małym ogniu jeszcze tylko kilka minut.Warzywne
curry podajemy z
ryżem, udekorowane listkami
kolendry lub
natką pietruszki.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))