Wykonanie
Kolejna potrawa dla miłośników orientalnych przypraw.
Ziemniaki Bombay, bardzo popularne w UK, jak cała indyjska kuchnia zresztą, są naprawdę bardzo smaczne. Dodatek
egzotycznych przypraw całkowicie zmienia smak
ziemniaków. Idealny dodatek do
indyjskich curries, choć jak dla mnie może być zupełnie samodzielnym daniem. Jak zwykle w przypadku
indyjskich dań piszę ten tekst i mam nieodpartą ochotę po raz kolejny przyrządzić indyjskie danie.
Ziemniaki Bombay6 średnich
ziemniaków, ugotowanych w łupinkach, obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
czarnuszki (nigella seeds)1
czerwona cebula, posiekana2 cm kawałek
imbiru, starty na tarce2 ząbki
czosnku, starte na tarce1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne2
pomidory, pokrojone w kostkę
sól i
pieprz do smakuświeża
kolendraNa głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Dodajemy
czarnuszkę i smażymy 30 sekund,
kurkumę, mieloną
kolendrę pieprz cayenne i
cebulę, smażymy ok 3 minut, aż
cebulą będzie miękka, dodajemy
czosnek i
imbir i smażymy jeszcze 30 sekund, dodajemy
ziemniaki i
pomidory, mieszamy i smażymy ok 7 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Posypujemy świeżą
kolendrą. Podajemy z
curry lub z
ryżem lub jako samodzielne danie na kolację.