ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki Bombay

Ziemniaki Bombay

nazwa

Wykonanie

Kolejna potrawa dla miłośników orientalnych przypraw. Ziemniaki Bombay, bardzo popularne w UK, jak cała indyjska kuchnia zresztą, są naprawdę bardzo smaczne. Dodatek egzotycznych przypraw całkowicie zmienia smak ziemniaków. Idealny dodatek do indyjskich curries, choć jak dla mnie może być zupełnie samodzielnym daniem. Jak zwykle w przypadku indyjskich dań piszę ten tekst i mam nieodpartą ochotę po raz kolejny przyrządzić indyjskie danie.
Ziemniaki Bombay
6 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinkach, obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czarnuszki (nigella seeds)
1 czerwona cebula, posiekana
2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
2 ząbki czosnku, starte na tarce
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 pomidory, pokrojone w kostkę
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czarnuszkę i smażymy 30 sekund, kurkumę, mieloną kolendrę pieprz cayenne i cebulę, smażymy ok 3 minut, aż cebulą będzie miękka, dodajemy czosnek i imbir i smażymy jeszcze 30 sekund, dodajemy ziemniaki i pomidory, mieszamy i smażymy ok 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z curry lub z ryżem lub jako samodzielne danie na kolację.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/03/ziemniaki-bombay.html