ßßß Cookit - przepis na Pikantny bakłażan po indyjsku

Pikantny bakłażan po indyjsku

nazwa

Wykonanie

To danie jest pyszne, niezwykle bogate smakowo - dzięki ciekawym przyprawom. Może być dodatkiem do mięsa albo stanowić samodzielne danie - podawane z ryżem i jogurtem, bądź też samo, bez niczego [wówczas z podanych proporcji wychodzą dwie porcje]. Kiedyś mi się wydawało, że nie przepadam za bakłażanem, ale chyba nie jadłam go w wersji, która by mi zasmakowała. Warto korzystać z sezonu na warzywa. Dziś bakłażan jest bardzo popularny i dobrze przyjął się na polskim stole. Dziesięć lat temu nie znałam go w ogóle, a dziś jest na moim ulubionym targowisku w ilościach hurtowych. Jestem pewna, że gdy zaserwuję to danie do mięs z grilla - co będzie miało miejsce już w sobotę - bakłażany będą się cieszyły dużym wzięciem. hmm... może więc od razu zrobię z podwójnej porcji. Byłabym zapomniała - danie ma niski indeks glikemiczny. Przepis z "The food of India".
Składniki:
800 g bakłażanów, pokrojonych wzdłuż na 5. cm kawałki
400 g obranych ze skórki pomidorów lub 1 puszka [dałam o 180 g więcej, proponuję dać 8 małych, mięsistych gruntowych pomidorów typu paluszki]
2,5 cm kawałek imbiru
6 ząbków czosnku, posiekanych
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
1 łyżka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka soli
olej do smażenia i posmarowania bakłażanów [ok. 4-6 łyżek]
Wykonanie:
Bakłażan(y) posmarować olejem [doskonale sprawdza się pędzelek] i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odłożyć. Na patelni ponownie rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić koper włoski i czarnuszkę i smażyć przez parę sekund [u mnie nieco ponad pół minuty] . Patelnię w tym czasie przykryć, bo mogą strzelać. Do przypraw dodać rozdrobnione pomidory, imbir i czosnek. Gotować od czasu do czasu mieszając przez 5-6 minut. Dodać pozostałe przyprawy i kawałki bakłażanów. Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy będą miękkie.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/07/pikantny-bakazan-po-indyjsku.html