Wykonanie
Wszystko, co chcieliście wiedzieć o przyrządzaniu
krewetek, ale wstydziliście się zapytać. Można je kupić dość tanio, a efekt... gwarantowany. Zaszalej od czasu do czasu. To nie
homar czy
ośmiorniczki, ale nikt nie pogardzi...1
Krewetki w
czosnku Fot. iStock3 proste przepisy na
krewetki, które musisz znać! [PLUS PORADY]Wszystko, co chcieliście wiedzieć o przyrządzaniu
krewetek, ale wstydziliście się zapytać. Można je kupić dość tanio, a efekt... gwarantowany. Zaszalej od czasu do czasu. To nie
homar czy
ośmiorniczki, ale nikt nie pogardzi...
Krewetki z
czosnkiemMasło i
czosnek to chyba najlepsze towarzystwo dla
krewetek. W tym wydaniu są nie tylko smaczne, ale i ekspresowe do przygotowania. Jeśli nie krzywisz się na słowo "
zielenina", możesz posypać je także
natką pietruszki lub
kolendrą. Świetnie smakują również z dodatkiem drobno posiekanej
papryczki chili. Do tego świeża
bagietka, kieliszek
białego wina i mamy idealną przekąskę na wieczór we dwoje. Przy okazji - wiesz, że
czosnek i
chili uważa się za afrodyzjaki?
Krewetki z
czosnkiemPotrzebujesz (2 porcje):250 g
krewetek w rozmiarze 31/40 - to jest około 20 sztuk (waga
krewetek oczyszczonych i rozmrożonych)2-3 łyżki
masła (około 30-40 g)2-3 spore ząbki
czosnku - obrane i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
sól morskaświeżo zmielony
pieprzOpcjonalnie:2-3 gałązki
natki pietruszki lub
kolendry - posiekanemała
papryczka chili lub 1/2 większej ? posiekana
sok z cytrynyKrewetki myję i osuszam. Na patelni roztapiam
masło. Wrzucam
czosnek - razem z nim można dodać również papryczkę. Podsmażam chwilę - tylko tyle, żeby
czosnek zaczął się lekko rumienić. Następnie wrzucam
krewetki. Trzymam na patelni przez około 3-4 minuty, starając się, by przysmażyły się równo z każdej strony. Gdy są już gotowe, zdejmuję patelnię z ognia, doprawiam
krewetki do smaku
solą i
pieprzem (teraz można też polać je
sokiem z cytryny). Na koniec posypuję je
natką lub
kolendrą i od razu podaję.
Krewetki z
czosnkiem i
chilli [Jakub Kuroń gotuje]



Altom Serwis Obiadowy YALTA... Karolina Serwis obiadowy CA... THK serwis obiadowy Garden ...Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >źródło: Okazje.infoREKLAMA2
Krewetki w tempurze kokosowej Fot. iStock
Krewetki w tempurze kokosowejBrzmi egzotycznie? Słusznie. Najbardziej wskazane są skojarzenia z kuchnią japońską, gdzie w tempurze, czyli w cieście, smaży się wszystko - od warzyw, po
lody (tak, tak - właśnie
lody). Smażone
krewetki najlepsze są ze słodkim sosem
chili lub sosem z dodatkiem
pomidorów. Pamiętaj tylko, żeby dobrze odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krewetki w tempurze kokosowejPotrzebujesz (2 porcje):ok. 20
krewetek średniej wielkości (np. 16/20 lub 21/25) z ogonkami - razem mniej więcej 500 g1/3 szklanki
mąki pszennej (ok. 50 g)1/4 szklanki
mąki kukurydzianej (ok. 25 g)1/2 szklanki
wiórków kokosowych (ok. 55 g)1 duże
jajko1/2 szklanki zimnej
wody (najlepiej gazowanej)
sól (opcjonalnie inne ulubione
przyprawy)
olej do smażenia
Krewetki umyj i osusz, na przykład za pomocą papierowego ręcznika. Następnie
posól i/lub oprósz ulubionymi
przyprawami. W głębokim garnku rozgrzej
olej. Obie
mąki, wiórki,
jajko i
wodę wymieszaj szybko, do uzyskania gładkiego, ale niezbyt gęstego ciasta. Trzymając
krewetkę za ogonek zanurzaj ją w cieście, a następnie lekko strząśnij nadmiar. Od razu wkładaj na gorący
olej i smaż przez około 4-5 minut, aż ciasto pięknie się zarumieni. Wyjmuj łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym.Błyskawiczna zupa tajska w 7 minut! Pyszna i rozgrzewająca



Napoleon WOK 56025 Silit Wok
Selara 0081413401 Tescoma wok President 780282Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >źródło: Okazje.info3Wykwintna i prosta zarazem kolacja z dodatkiem krewetek? To da się zrobić! Podduś
krewetki w
sosie pomidorowym i wymieszaj z
makaronem. Podawaj przyozdobione posiekaną
pietruszką lub
bazylią. Pycha!
Makaron z
krewetkami w
sosie pomidorowymPotrzebujesz (2 porcje):około 250 g, czyli mniej więcej 20 sztuk
krewetek w rozmiarze 26/30 lub 31/40 (rozmrożonych, bez pancerzy i ogonków)200-300 g
makaronu spaghetti (może też być inny długi
makaron, np. tagliatelle)puszka krojonych
pomidorów bez skórki2 ząbki
czosnku - przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane2 łyżki
masłasól i
pieprzOpcjonalnie:odrobina
słodkiej papryki w proszku lub 1/2 posiekanej
papryczki chili2
cebulki dymki lub
szalotki - drobno posiekaneposiekana
natka pietruszki lub
bazylia oraz tarty
parmezan do posypania dania
cukier do smaku
Krewetki myję, a następnie osuszam. Na sporej patelni roztapiam
masło, wrzucam
czosnek (teraz można dodać posiekaną
cebulę i papryczkę) i smażę do lekkiego zrumienienia. Na to wylewam
pomidory. Duszę na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje. W tym czasie gotuję i odcedzam
makaron.
Sos pomidorowy doprawiam i wrzucam do niego
krewetki. Duszę w sosie przez około 3-4 minuty. Gdy są gotowe, dodaję
makaron i mieszam, by pokrył się sosem. Rozdzielam na dwie porcje, posypuję
natką pietruszki lub świeżą
bazylią (ewentualnie także odrobiną
parmezanu) i od razu podaję.



Alessi Sztućce Dressed Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391... Tescoma SZTUĆCE
FASON TOSCA...Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >źródło: Okazje.info4
Krewetki - z czym to się je? Fot. iStock
Krewetki - z czym to się je?W naszym
kraju trudno o świeże, a więc najlepsze
krewetki. Zwykle musimy się zatem zadowolić
krewetkami mrożonymi. Które wybrać?Jak kupować krewetki?O ile masz taką możliwość, kupując świeże
krewetki najpierw je powąchaj. Jeśli pachną morzem, są dobre. Jeśli mają ostry, drażniący lub intensywnie "
rybi" zapach - pewnie są zepsute. Spójrz również na pancerz
krewetki. Odbarwienia i czarne plamy - zwłaszcza w okolicy głowy, a także wszelkie uszkodzenia, to niezbyt dobry znak.
Krewetka powinna być jędrna, zwarta, a jej pancerz i oczy błyszczące.Chcąc kupić
krewetki mrożone zwracamy z kolei uwagę na warstwę pokrywającego je
lodu, czyli glazury. Jeśli jest gruba, nie warto ich brać. Po co płacić za lód? Przy tym może to świadczyć o niezbyt dobrych warunkach, w jakich były przechowywane.To nie do końca prawda, że surowe
krewetki można poznać po szarym kolorze. Owszem, niektóre rzeczywiście są szare, jednak inne mogą być czerwone lub różowe. Zwykle zmieniają jednak kolor po obróbce termicznej i stają się
pomarańczowe, czerwone lub różowe.

Fot. iStockRozmiar
krewetek - co znaczy 16/20?W przypadku
krewetek rozmiar ma znaczenie. Największe są zwykle najsmaczniejsze, ale i najdroższe. Duże świetnie smakują
solo, na przykład z dodatkiem ulubionego sosu albo usmażone w cieście. Średnie możesz również dodać do zupy,
makaronu czy
ryżu. Wersję mini, czyli
krewetki koktajlowe najlepiej wrzucić np. do sałatki, dipu lub pasty kanapkowej.No dobrze, ale co oznaczają liczby na opakowaniach z
krewetkami, np.: 16/20, albo 31/40? One właśnie mówią nam o tym, ile
krewetek znajdziemy w paczce oraz jak duże będą nasze
owoce morza. W przypadku
krewetek nie poddanych obróbce (tzn. surowych, w skorupkach) oznaczają one liczbę
krewetek, która przypada na 1 kilogram, a więc dla rozmiaru 16/20 będzie to od 16 do 20 sztuk
krewetek. Natomiast w wypadku
krewetek obranych i/lub obgotowanych, oznaczają liczbę
krewetek, która przypada na 1 funt (mniej więcej 454 g).Oko w oko z
krewetką, czyli jak je obrać i przyrządzić?Jeśli kupiłeś
krewetki mrożone, przed przyrządzeniem powinieneś je rozmrozić. Najlepiej, jeśli zrobisz to wolno, to znaczy przełożysz zamrożone
owoce morza na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces,
krewetki możesz również wrzucić w paczce do garnka z letnią
wodą. Zwykle są one już oczyszczone oraz obgotowane.
Krewetki, w zależności od rozmiaru podgrzewaj (np. smaż lub gotuj) krótko - średnio mniej więcej 3-5 minut. Inaczej będą mało soczyste i gumowate.Jeśli kupiłeś
krewetki w pancerzach, przed przygotowaniem musisz je myć i obrać. Najpierw obetnij głowę
krewetki. Następnie delikatnie zdejmij pancerz i usuń odnóża (uwaga - główki i pancerze
krewetek możesz wykorzystać do przygotowania
wywaru krewetkowego do zup
rybnych). Ostatni kawałek pancerza wraz z ogonkiem możesz zachować, jeśli chcesz, by
krewetki lepiej prezentowały się na talerzu. Następnie musisz naciąć lekko górę ("plecy")
krewetki i delikatnie wciągnąć ze środka ciemne jelito. Obraną
krewetkę jeszcze raz przemyj i osusz, a później przyrządź ta, jak lubisz.



Alessi Patelnia Grillowa Dr... Naterial Ruszt do
Krewetek ... Płyta do grilla Weber 6465Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >źródło: Okazje.info