Wykonanie
Bardzo sycące danie! Idealne na jesienne dni, kiedy potrzebujemy większego kalorycznego doładowania i rozgrzewającego dania. Za oknem szaro, a na talerzu kolorowo i smacznie :)

Składniki:400 g
makaronu spaghettiKlopsy:500 gram
mięsa mielonego z
indyka1
jajko1 czerstwa
bułka1/2 szklanki
mlekasól lub domowa jarzynkaświeżo zmielony
czarny pieprz1 mała
cebula1 łyżka
wodySos:800 g
pomidorów (mięsistych)1 mała
papryczka chili1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
cukru1 łyżka
koncentratu pomidorowegosólpieprz1 łyżka świeżej posiekanej
bazyliiDodatkowo:2 łyżki
mąki2 łyżki
olejuwiórki
parmezanu lub
sera pecorino


Czerstwą
bułkę namoczyć w
mleku i odcisnąć. Do
mięsa dodać
bułkę,
jajko, posiekaną drobno
cebulę,
sól lub domową jarzynkę,
pieprz i
wodę. Wyrobić masę. Formować małe klopsiki i obtoczyć je w
mące. Wrzucić na dobrze rozgrzany
olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Przełożyć do miski.
Pomidory ponacinać na krzyż sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć szypułki. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać
cukier, koncentrat,
bazylię,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól i
pieprz oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion
papryczkę chili. Wszystko zmiksować na gładki sos. Sos przelać na patelnię chwilę dusić do zredukowania się płynu i zagęszczenia, dołożyć klopsiki i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Makaron ugotować al dente i podawać z klopsikami w
sosie pomidorowym. Posypać wiórkami
parmezanu. Smacznego!