Wykonanie
Od dawna już chodził za mną domowy
makaron. Lubię przygotowywać tego typu dania obiadowe bo z reguły przygotowanie sosu zajmuje tyle samo czasu co ugotowanie
makaronu.
Makaron z
boczkiem wzbogaciłam o
pomidory pelatii, świeże
chili oraz Hiszpańskie
Oliwki. Nabrał on dzięki temu wyrazistego charakteru.
Pomidory dostępne obecnie w sklepach mają coraz lepszy smak. Nie jest to oczywiście to samo co w szczycie sezonu
pomidorowego ale jest to jakiś początek. Ja użyłam
pomidorów z puszki ale możecie je spokojnie zastąpić sparzonymi, pozbawionymi skórki oraz gniazd nasiennych świeżymi
owocami z dobrego źródła. Obowiązkowo użyjcie dobrej jakości
oliwek (polecam Hiszpańskie
Oliwki) oraz świeżej
natki pietruszki, którą posiekajcie tuż przed podaniem.
Składniki (dla dwóch osób):domowy
makaron – u mnie przygotowany z 100g
mąki i 1
jajkapuszka
pomidorów pelatti w zalewie4-5 plasterków
boczku parzonego2
szalotki (lub 1
cebula i 2-3 ząbki
czosnku)około 20 czarnych
oliwek hiszpańskich1
papryczka chilipół pęczka
natki pietruszkiczarny świeżo mielony
pieprzsólWstawiamy
wodę na
makaron. Gdy zaczyna się gotować solimy.Na patelni na niewielkim ogniu podsmażamy pokrojony w małą kosteczkę
boczek. Dodajemy posiekaną drobno
szalotkę (lub
czosnek i
cebulę). Lekko solimy i podsmażamy aż zmięknie. Gdyby patelnia była zbyt sucha (w zależności jaki
boczek uda nam się kupić – można na tym etapie dołożyć 1 niewielką łyżkę
masła klarowanego).
Chili kroimy na cienkie plasterki, usuwamy pestki (są najostrzejsze) i dokładamy na patelnię. Całość zalewamy puszką
pomidorów. Zagotowujemy (również na małym ogniu). Doprawiamy
pieprzem i
solą.
Oliwki kroimy na 4 i dodajemy do sosu pod koniec gotowania (nie powinno się ich gotować).W czasie gdy przygotowujemy sos do garnka z gotującą się
wodą dodajemy
makaron. Gotujemy około 3-4 minut (świeży
makaron domowej roboty). Gdy już będzie gotowy przekładamy do garnka z sosem i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy, posypujemy siekaną
natką pietruszki i przekładamy na talerze.