Wykonanie
Czasem mam ochotę zaszyć się tylko w kuchni i z niej wcale nie wychodzić. Ostatni weekend był pod tym względem wręcz idealny. Wpadłam w ciąg gotowania i w ledwie kilka godzin przygotowałam obiady na cały tydzień. Całe szczęście, że miałam wystarczającą ilość pojemników aby upchać przygotowane jedzenie. Wiem, że ten tydzień logistycznie będzie bardzo trudny ale przynajmniej nie ma obawy, że mąż albo ja nie weźmiemy obiadu do pracy. To jedna z takich rzeczy, którą można wykreślić z listy problemów.Przygotowałam spaghetti popularnie nazwane all’Amatriciana. Po polsku to po prostu
makaron spaghetti z
boczkiem,
czarnymi oliwkami,
chili i
pomidorami. Przygotowanie sosu nie zajmuje więcej niż ugotowanie
makaronu.
Smakowo pewnie bardzo przypasuje ten przepis
panom. Polecam go jednak wszystkim.
Składniki:
makaron spaghetti – około pół opakowaniapuszka
pomidorów pelatti w zalewie4-5 plasterków
boczku parzonego2
szalotki (lub 1
cebula i 2-3 ząbki
czosnku)około 20 czarnych
oliwekpół łyżeczki
chili w płatkachtarty
parmezanczarny świeżo mielony
pieprzsólWstawiamy
wodę na
makaron. Gdy zaczyna się gotować solimy.W osobnym garnku na niewielkim ogniu podsmażamy pokrojony w małą kosteczkę
boczek. Dodajemy posiekaną drobno
szalotkę (lub
czosnek i
cebulę). Lekko solimy i podsmażamy aż zmięknie. W moździerzu rozcieramy
chili o dokładamy do garnka. Całość zalewamy puszką
pomidorów. Zagotowujemy (również na małym ogniu). Doprawiamy
pieprzem.
Oliwki kroimy na 4 i dodajemy do sosu pod koniec gotowania (nie powinno się ich gotować).W czasie gdy przygotowujemy sos do garnka z gotującą się
wodą dodajemy
makaron. Gotujemy według zaleceń producenta (około 10 minut). Gdy już będzie gotowy przekładamy do garnka z sosem i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy, posypujemy
parmezanem i przekładamy na talerze.