Wykonanie
Jak wiecie chociażby z fanpage, Pudliszki obdarowały mnie koszem cudownych
pomidorów. Postanowiłam więc je wypróbować i przygotować coś prostego i szybkiego.
Makaron penne w sosie właśnie z
pomidorów,
boczku,
cebuli i
czosnku. Trochę po polsku, trochę po włosku. Gdyby dodać czarnych
oliwek byłoby penne al’ametriciana.
Podstawą dania są dobre, świeże
pomidory. Najlepiej wybrać taką odmianę jaką lubimy najbardziej.
Czyż nie są cudne? Podobno pochodzą z Wielkopolski i jest to wyjątkowa odmiana
pomidorów nadająca się przede wszystkim do
przetworów. Ja takowych raczej nie robię więc zrobiłam penne. Bardzo smaczne swoją
drogą.Składniki:5-6
pomidorów200g
makaronu penne2
cebule4 ząbki
czosnku4 plasterki
boczkumasło klarowane do smażeniawiórki
parmezanupieprzchilli w płatkach
Pomidory nacinamy z dwóch stron na krzyż. Zalewamy wrzątkiem lub gotujemy przez kilka sekund. Hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy ze skórki. Kroimy na 4 i wycinamy miąższ z pestkami. Resztę
pomidora kroimy w kostkę. Odstawiamy na bok.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Boczek kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek siekamy drobno.Na patelnię wkładamy łyżeczkę
masła klarowanego i rozgrzewamy. Dodajemy najpierw
boczek, a gdy już trochę stopi się jego tłuszcz dodajemy
cebulę i
czosnek. Gdy
cebula zrobi się miękka dodajemy
pomidory i dokładne całość smażymy. Doprawiamy
pieprzem i
chilli. Dokładamy ugotowany al dente
makaron i jeszcze obsmażamy.Przekładamy na talerz i posypujemy
parmezanem.