ßßß

Składnik:1/2 paczki makaronu, użyłam pappardellewoda do ugotowania makaronuSkładniki na sos:4 dojrzałe pomidory (ewentualnie pomidory z puszki, dajemy całą puszkę)2 małe cebulki szalotki2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1 ząbek czosnku1/2 pęczka posiekanej natki pietruszkipieprz do smakuduża szczypta soli morskiejWykonanie:Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Pomidory zaparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Do małego rondla wlewamy oliwę i podsmażmy na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małej mocy palnika ok. 10 min do czasu, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane liście i pietruszki. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu.Ugotowany makaron podajemy wymieszany z sosem, posypany natką pietruszki i skropiony oliwą z oliwek.
Smacznego!