Z uwagi na fakt, że udało mi się kupić świeże mule w wyjątkowo korzystnej cenie, dzisiaj na kolacje przygotuję je gotowane w białym winie!Składnikiok 1kg świeżych mulidwa ząbki czosnku1 duża cebula lub dwie szalotkigarść natki pietruszkidwa pomidoryszklanka białego wytrawnego winaoliwa z oliweksól i pieprz i suszone oreganoulubiony makaron – najlepiej spaghetti lub tagliatelle, ew. pieczywoPrzygotowanieMule dokładnie umyć i wyczyścić. Jeżeli mula jest otwarta należy w nią delikatnie popukać, jeśli mimo to się nie zamknie trzeba ją wyrzucić.Szalotki, czosnek, natkę oraz pomidory drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklić. Następnie wrzucić pokrojone pomidory oraz prawie całą natkę pietruszki (zostawić trochę do dekoracji). Zalać wszystko białym winem oraz doprawić do smaku. Na koniec dodać mule, należy je gotować pod przykryciem ok 7 minut dopóki się nie otworzą.Podawać najlepiej z ugotowanym makaronem lub pieczywem.Uwaga! nie otwarte mule należy wyrzucić.