ßßß
Składniki:2 kg dojrzałych pomidorów (np. typu lima)4 cebule5 ząbków czosnku3 łyżki oliwy z oliweksól morskapieprzPrzygotowanie:Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i podsmażam warzywa. Należy uważać, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ zrobi się gorzki.Pomidory myję, wkładam do dużej miski i zalewam gorącą, świeżo ugotowaną wodą. Po kilku sekundach wylewam wodę i obieram pomidory ze skórki. Kiedy cebula się zeszkli dodaję do garna pokrojone na ćwiartki pomidory. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję przez kolejne 20 minut aż sos nieco odparuje i zgęstniej. Przekładam pomidory do słoików i pasteryzuję.
Sposób pasteryzacji przetworów:Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.