Wykonanie
Bardzo często podaję
makaron z
sosem pomidorowym i d oprawionym
ostrym serem. Zasadniczo jest to najprostszy i zarazem najlepszy sposób przygotowania pasty. W sezonie letnim sos wykonuję ze świeżych, dojrzałych w słońcu
pomidorów. Zimą natomiast wykorzystuję przygotowane latem
przetwory z
pomidorów. Jako bazę do wielu dań typu
makaron, pizza czy zapiekanka stosuję
sos pomidorowy z przepisu poniżej.
Składniki:2 kg dojrzałych
pomidorów (np. typu lima)4
cebule5 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwy z oliweksól morskapieprzPrzygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę, a
czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam
oliwę i podsmażam warzywa. Należy uważać, aby
czosnek się nie przypalił, ponieważ
zrobi się gorzki.
Pomidory myję, wkładam do dużej miski i zalewam gorącą, świeżo ugotowaną
wodą. Po kilku sekundach wylewam
wodę i obieram
pomidory ze skórki. Kiedy
cebula się zeszkli dodaję do garna pokrojone na ćwiartki
pomidory. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję przez kolejne 20 minut aż sos nieco odparuje i zgęstniej. Przekładam
pomidory do słoików i pasteryzuję.
Sposób pasteryzacji
przetworów:Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną
wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.
Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.