Wykonanie
Pin It
Empanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście
drożdżowym z nadzieniem warzywnym z
tuńczykiem i
jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez
tuńczyka.Inspirację czerpałam z bloga Vanesy Mis recetas mas caseras .
Składniki:Ciasto500 g
mąki200 ml letniej
wody25 g świeżych
drożdży10 łyżek
oliwy z oliwek (można użyć
oliwę, która nam zostanie ze smażenia warzyw)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soliFarsz:2
jajka ugotowane na twardo300 g
cebuli500 g kolorowej
papryki1 duży
pomidor obrany ze skórki2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisólpieprz1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 surowe
jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:Do miski wsypujemy przesianą
mąkę,
przyprawy, dodajemy
wodę,
oliwę i rozkruszone
drożdże.Mieszamy wszystko dokładnie i wyrabiamy elastyczne ciasto, dodając odrobinę
wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do fermentacji, aż podwoi swoją objętość.W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczywiście jeśli do zrobienia ciasta będziemy chcieli wykorzystać
oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw.Wszystkie warzywa, oprócz
pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy na sporej ilości
oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy
pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż
cebula będzie szklista. Farsz studzimy.Empanadę
będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około 32-33 cm. Plackiem wykładamy natłuszczoną formę i wywijamy brzegi do góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę
jajkami i posypujemy
natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy 32-33 cm. i przykrywamy nim farsz. Odcinamy ciasto, które wystaje poza formę. Górną warstwę ciasta dociskamy do pierwszego placka i sklejamy, tak aby obydwie warstwy po bokach do siebie przylegały. Górną warstwę nakłuwamy widelcem, a na środku robimy dziurkę, aby powietrze miało ujście.Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym
jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.