Wykonanie
            Potrzebne będą:
pomidoryjajkacebulaczosnekoliwa z oliwekczarne oliwkisól, 
pieprz, 
słodka paprykaFacet z nożem wymienia także kilka 
dziwnych przypraw, ale ja zamiast tego dałem małą, wredną, 
ostrą papryczkę posiekaną na drobno.Zaczynamy od posiekania wszystkich składników na drobno, czyli: 
cebulkę, 
pomidora, 
czosnek i 
ostrą papryczkę. Wrzucamy na rozgrzaną 
oliwę cebulę i 
czosnek. Za jakiś czas papryczkę i 
pomidora. 
Pomidor najpierw będzie twardy, ale się rozmięknie i puści sok, wówczas będzie taka mało przyjemna papka. Trzeba to trochę zredukować.Kiedy już mamy zredukowane, robimy lekkie zagłębienia, do których wbijamy 
jajka. Nic nie mieszać! Posypujemy to 
papryką, rzucamy pokrojone 
oliwki i przykrywamy. Teraz zasadniczo robimy 
jajko sadzone, tylko bez tej smacznej przypieczki.Gdy całość przybierze formę zapiekanki jemy wprost z patelni. I muszę powiedzieć, że choć jajecznicę zwykle robię w taki sam sposób (z 
pomidorami i innymi dodatkami) to w takiej formie smakuje to zupełnie zaskakująco. Wszak jest to 
jajko sadzone. Choć ogólnie 
jajka budzą we mnie odrazę, jem je z perwersyjną przyjemnością i obrzydzeniem jednocześnie. Zwłaszcza sadzone lub na miękko. Doprawdy płynne 
żółtko przyprawia mnie o mdłości.Polecam wszystkim!