Wykonanie
Potrzebne będą:
pomidoryjajkacebulaczosnekoliwa z oliwekczarne oliwkisól,
pieprz,
słodka paprykaFacet z nożem wymienia także kilka
dziwnych przypraw, ale ja zamiast tego dałem małą, wredną,
ostrą papryczkę posiekaną na drobno.Zaczynamy od posiekania wszystkich składników na drobno, czyli:
cebulkę,
pomidora,
czosnek i
ostrą papryczkę. Wrzucamy na rozgrzaną
oliwę cebulę i
czosnek. Za jakiś czas papryczkę i
pomidora.
Pomidor najpierw będzie twardy, ale się rozmięknie i puści sok, wówczas będzie taka mało przyjemna papka. Trzeba to trochę zredukować.Kiedy już mamy zredukowane, robimy lekkie zagłębienia, do których wbijamy
jajka. Nic nie mieszać! Posypujemy to
papryką, rzucamy pokrojone
oliwki i przykrywamy. Teraz zasadniczo robimy
jajko sadzone, tylko bez tej smacznej przypieczki.Gdy całość przybierze formę zapiekanki jemy wprost z patelni. I muszę powiedzieć, że choć jajecznicę zwykle robię w taki sam sposób (z
pomidorami i innymi dodatkami) to w takiej formie smakuje to zupełnie zaskakująco. Wszak jest to
jajko sadzone. Choć ogólnie
jajka budzą we mnie odrazę, jem je z perwersyjną przyjemnością i obrzydzeniem jednocześnie. Zwłaszcza sadzone lub na miękko. Doprawdy płynne
żółtko przyprawia mnie o mdłości.Polecam wszystkim!