Wykonanie
Miło mi pochwalić się, że dołączyłam do zacnego
grona blogerów, którzy umawiają się na "wspólne" gotowanie. Moim pierwszym przepisem, którym rozpoczynam zabawę jest
tarta pieczarkowa, którą przygotowałam w związku z
pieczarkowym tygodniem u Mopsika.
Pieczarkowe tarty przygotowali Mirabelka, Mopsik,Lejdi,Siaśka,Bartoldzik,Siankoo i
ŚliwkaUwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, jednak takiej z
pieczarkami jeszcze nigdy nie przygotowywałam. Akcja wspólnego gotowania stała się świetna okazją, aby to zmienić, a
tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam!
Ciasto:250g
mąkiduża szczypta
soli1
jajko, lekko roztrzepane75ml
oliwy60ml letniej
wodyFarsz:1 duży
por (lub 2 mniejsze)2 ząbki
czosnku1 mała
cebula (opcjonalnie)250g białych
pieczarek2
jajka150ml
śmietany (użyłam creme fraiche)1 łyżka
natki pietruszki (użyłam też trochę
szczypiorku i odrobinę tarragonu)
sól,
pieprzpapryka w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę
soli, wlać roztrzepane
jajko,
oliwę i
wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.W międzyczasie przygotować farsz.Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzać
oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki
pora, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego
pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego
pora przełożyć do miseczki.Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć
pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości
grzybów). Do tego dania polecam
młode, twarde, białe
pieczarki. Nie puszczają one dużo
wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne.W niewielkim naczyniu roztrzepać
jajka, dokładnie wymieszać ze
śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić
solą i
pieprzem, ja dodałam także
ostrej papryki w proszku i posiekanych
ziół.Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać
grochem,
fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi
porami, na nich ułożyć
pieczarki, wszystko zalać mieszaniną
jajka i
śmietany.Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną
sałatą, u mnie była to mieszanką
zieleniny (
szpinak,
rukola, rukwia
wodna) polana
oliwą z różowym
pieprzem.
Smacznego !