ßßß
Ciasto:250g mąkiduża szczypta soli1 jajko, lekko roztrzepane75ml oliwy60ml letniej wodyFarsz:1 duży por (lub 2 mniejsze)2 ząbki czosnku1 mała cebula (opcjonalnie)250g białych pieczarek2 jajka150ml śmietany (użyłam creme fraiche)1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu)sól, pieprzpapryka w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta:Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.W międzyczasie przygotować farsz.Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki.Na lekko ;natłuszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczają one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne.W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół.Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.Podpieczone ciasto wyjąć zdjąć folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanką zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem.
Smacznego !