Wykonanie
2 średnie
ziemniaki1 łyżka
oliwy1
cebula1
papryka (w dowolnym kolorze)1 ząbek
czosnku1
pomidor wyparzony i obrany ze skórki5
jajek (użyłam zielononóżek)garść posiekanej
natki pietruszkisólpieprzporcja na 2 osobyBezglutenowyZawiera:
Jaja1.
Ziemniaki pokrój na 2 cm kostkę i ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być miękkie, ale nie całkowicie ugotowane. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. 2. Na nieprzywierającej patelni z grubym dnem rozgrzej łyżkę
oliwy i wrzuć zgrubsza pokrojoną
cebulę i
paprykę. 3. Kiedy
papryka zmięknie, a
cebula zeszkli się, dodaj pokrojony
czosnek i
ziemniaki. 4. Jak wszystko delikatnie się przyrumieni, dodaj pokrojonego
pomidora i smaż ok. 3 minuty. 5. Do miseczki wbij
jajka, dodaj
soli i
pieprzu i roztrzep je trzepaczką lub widelcem. 6. Zmniejsz ogień i wlej
jajka na warzywa. Przykryj patelnię pokrywką i smaż, aż
jajka zetną się i omlet będzie gotowy. 7. Na koniec posyp posiekaną
natką pietruszki. Zdejmij z ognia i podawaj.
Możesz dowolnie zmieniać ilość składników i wrzucać co masz pod ręką np.
chilli,
oliwki,
ser żółty,
rukolę,
bazylię. I tak wyjdzie pyszny!
Słone bułeczki scones
Czekoladowe ciasto bez
mąki