ßßß Cookit - przepis na Pierekaczewnik

Pierekaczewnik

nazwa

Wykonanie

To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy dużą ilość cebuli. Nie żałujmy cebuli i czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z jabłkami, rodzynkami i cynamonem albo z twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz mięsny
Polecam upiec, to jest naprawdę dobre!
Pierekaczewnik z indykiem
Składniki
zaczyn na ciasto
1 szkl wody (ciepłej)
0,5 kostki drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
ciasto
1kg mąki
1 szkl wody
5 jajek
1 łyżeczka soli
do smarowania ciasta
1 kostka masła
farsz
1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę lub karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki)
6 dużych cebul (pokroić w piórka)
0,5 główki czosnku (nie żałować czosnku)
słodka papryka
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Kroimy mięso na drobne kawałeczki. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Obieramy czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko papryką, solą i pieprzem. Mieszamy wszystko, dzielimy na dwie połowy i odstawiamy gdzieś na bok.
Pod koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu. Drożdże zalać ciepłą wodą i dodać mąkę oraz cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość.
Krok 2
Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie.
Krok 3
Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał.
Krok 4
Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany mąką. Kostkę masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :)
Krok 5
Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz.
Krok 6
Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta.
Krok 7
Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1 , 5-2 godziny.
Krok 8
Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/08/16978/pierekaczewnik