Wykonanie
To słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci
męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem
drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez
drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra
wody. Jako farsz możemy zastosować
mięso z
cebulą i
czosnkiem. Najlepiej
wołowinę lub
karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć
indyka albo
kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie
kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do
mięsa wkrajamy dużą ilość
cebuli. Nie żałujmy
cebuli i
czosnku. Będzie pysznie. Farsze bywają też słodkie – z
jabłkami,
rodzynkami i
cynamonem albo z
twarogiem. Wg mnie jednak jedyne słuszne rozwiązanie to farsz
mięsnyPolecam upiec, to jest naprawdę dobre!Pierekaczewnik z
indykiemSkładnikizaczyn na ciasto1 szkl
wody (ciepłej)0,5 kostki
drożdży1 łyżka
mąki1 łyżka
cukruciasto1kg
mąki1 szkl
wody5
jajek1 łyżeczka
solido smarowania ciasta1 kostka
masłafarsz1,5kg udźca z
indyka (można dać
wołowinę lub
karkówkę, gęsinę, pokroić w drobne kawałeczki)6 dużych
cebul (pokroić w piórka)0,5 główki
czosnku (nie żałować
czosnku)
słodka paprykasólpieprzSposób przygotowaniaKrok 1
Kroimy
mięso na drobne kawałeczki. Obieramy
cebulę i kroimy w piórka. Obieramy
czosnek i siekamy na drobne kawałeczki. Posypujemy wszystko
papryką,
solą i
pieprzem. Mieszamy wszystko, dzielimy na dwie połowy i odstawiamy gdzieś na bok.Pod koniec krojenia warto zrobić zaczyn, aby nie tracić czasu.
Drożdże zalać ciepłą
wodą i dodać
mąkę oraz
cukier. Odstawić na bok aż masa podwoi swoją objętość.Krok 2
Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie.Krok 3
Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie
mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał.Krok 4
Następnie przenosimy placek na jakiś większy blat podsypany
mąką. Kostkę
masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym
maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :)Krok 5
Na ostatnim posmarowanym
masłem placku układamy farsz.Krok 6
Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego
ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy wierzch
masłem. Bierzemy się za drugą porcję pierekaczewnika. Powtarzamy wszystko z pozostałymi 4 kulkami ciasta.Krok 7
Obydwa naczynka przykrywamy pokrywkami i wstawiamy do piekarnika na 1 , 5-2 godziny.Krok 8
Smacznego!