Wykonanie
Mało kiedy piekę
bułki, ale te są rewelacyjne. Inne wydaja mi się nijakie w smaku.A tu smak jest zasługą
cebulki-smażonej bądź tej prażonej ze sklepu.Przyznam, że do ich wykonania trzeba
mieć dobra technikę, tak aby urosły prawidłowo, a nie rozeszły się na boki.Jeśli ktoś lubi
drożdżowe wyzwania to gorąco polecam! :)Składniki (około 15 sztuk):~ 3, 5 szklanki
mąki~ pół szklanki letniego
mleka~ 14 g
drożdży świeżych~ 1 łyżeczka
cukru~ pół szklanki
wody~ 2 łyżki
masła w temperaturze pokojowej~ 1 łyżeczka
soli~ 3
cebule pokrojone w drobna kostkę i podsmażone na złoty kolor(mogą być zmiksowane) lub
cebulka prażona- według uznania~ ! roztrzepane
jajkoW szklance przygotować rozczyn z
drożdży w
mleku z dodatkiem
cukru. Składniki(
mąkę,
sól,
masło i
cebulę) umieścić w dużym naczyniu, dodać płyny. Zagnieść ciasto, które ma być gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (około 1 h).Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić i podzielić na około 15 części (u mnie
bułki są 60 gramowe). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i układać na nią uformowane bułeczki- najlepiej na dwóch blachach, ponieważ jest małe prawdopodobieństwo złączenia się
bułek podczas pieczenia. Przykryć i odstawić jeszcze na około 30 minut. Posmarować
jajkiem, piec w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.
About Paula