ßßß
Potrzebujesz:3 szklanki mąki tortowej (+1 w zapasie)7g drożdży suchych2 łyżki masłaćwierć szklanki mleka3/4 szklanki ciepłej wody2 płaskie łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka soli2 średnie cebuleoliwa z oliwekDo posmarowania:1 jajko1 łyżka mlekaPrzygotowanie:Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę i na małym ogniu zezłocić cebulkę. Wyłączyć gaz.W małej misce wymieszać mleko, wodę, sól, cukier i roztopione masło.Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z drożdżami. Dodać do niej zawartość małej miski i wyrobić ciasto. Można dodać jeszcze mąki, jeśli za bardzo będzie się lepiło. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ciasto zagnieść i formować bułeczki. Układać na papierze w sporych odstępach. Z podanych składników mi wyszło 9 bułeczek.Przykryć i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.Bułeczki posmarować jajkiem rozbełtatym z łyżką mleka. piec 20 minut.Smacznego!Przepis oryginalny - ja dodałam jeszcze więcej cebulki, a następnym razem dodatkowo zwiększę jej ilość :))