Wykonanie
Mogla bym wymienić co najmniej 10 powodów dla których ciesze się, że założyłam i prowadzę tego bloga. Dziś podam jednak tylko jeden z nich - motywacja. Blog motywuje mnie, by podnosić sobie poprzeczkę w tak prozaicznym i codziennym zajęciu.
Mogę przecież zebrać do kupy 30-40 ulubionych potraw mojego
męża i serwować mu je zamiennie tak, że w żaden sposób nie będą miały prawa się znudzić przez najbliższą dekadę. Ale... blog musi żyć, a więc ja szukam. Rzadko powtarzam eksperymenty, nie mam na to czasu. Mąż nigdy nawet nie próbuje zgadywać co będzie na obiad - bo zapewne coś, czego nigdy jeszcze nie było :) Tak więc zaskakuję trochę jego, trochę Was... a dziś zaskoczyłam samą siebie. Nie spodziewałam się zupełnie że te bułeczki tak mnie powalą.
Mogę stać i je wąchać bez końca. Jeść więcej nie
mogę, bo zabraknie dla
męża na kolację. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeśli lubicie
cebulkę... Bułeczki puszyste, delikatne, pachnące i rozpływające się w ustach. Właśnie dla takich przepisów prowadzę bloga... by nieustannie szukać nowości i znajdować w internecie takie rarytasy! Jestem bardzo zadowolona, że sięgnęłam dzisiaj po ten przepis.
Potrzebujesz:3 szklanki
mąki tortowej (+1 w zapasie)7g
drożdży suchych2 łyżki
masłaćwierć szklanki
mleka3/4 szklanki ciepłej
wody2 płaskie łyżeczki
cukru1 płaska łyżeczka
soli2 średnie
cebuleoliwa z oliwekDo posmarowania:1
jajko1 łyżka
mlekaPrzygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać
oliwę i na małym ogniu zezłocić
cebulkę. Wyłączyć gaz.W małej misce wymieszać
mleko,
wodę,
sól,
cukier i roztopione
masło.
Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z
drożdżami. Dodać do niej zawartość małej miski i wyrobić ciasto. Można dodać jeszcze
mąki, jeśli za bardzo będzie się lepiło. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Ciasto zagnieść i formować bułeczki. Układać na papierze w sporych odstępach. Z podanych składników mi wyszło 9 bułeczek.Przykryć i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.Bułeczki posmarować
jajkiem rozbełtatym z łyżką
mleka. piec 20 minut.Smacznego!Przepis oryginalny - ja dodałam jeszcze więcej
cebulki, a następnym razem dodatkowo zwiększę jej ilość :))