ßßß Cookit - przepis na amerykańskie bułeczki - dinner rolls

amerykańskie bułeczki - dinner rolls

nazwa

Wykonanie

Już od dawna przymierzałam się do mojego pierwszego, domowego pieczywa. Na pierwszy raz wybrałam proste, amerykańskie bułeczki, które muszą się udać:) W Ameryce każdy ma na nie własny przepis, ale zawsze muszą one być miękkie, puchate i połączone po upieczeniu. Nie są bardzo słodkie, ale delikatny, słodki smak na pewno jest w nich wyczuwalny. Myślę więc, że najlepiej będą pasować z dżemem, powidłami, nutellą lub innym słodkim smarowidłem. Przepis jest tak prosty i nieskomplikowany, że na pewno posłuży mi jako baza do innych bułeczek, na przykład z nadzieniem. Następnym razem zmniejszę ilość cukru i zrobię je bardziej wytrawne, tez powinny być pyszne. No i postaram się, żeby były równe kształtem:P Smacznego:)
Źródło:http://www.wielkiezarcie.com/recipe48122.html
15 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suchych,
szklanka ciepłej wody,
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki masła (miękkiego),
jajko w temperaturze pokojowej
3 i 1/4 szklanki mąki (może być więcej, gdyby ciasto się kleiło),
łyżeczka soli
Rozczyn z drożdży: W misce połączyć drożdże, wodę, 1/4 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objetości (okolo 15-20 minut). Następnie dodać 3 szklanki mąki, cukier, jajko, masło i sól. Wyrobić ciasto na gładko (nie może się kleić) i zostawić pod przykryciem do odpoczęcia (około 20 minut). Podzielić ciasto na 15 części i formować bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, układać bułeczki w odstępach okolo 3 cm od siebie, przykryć ściereczką i poczekać około 30 minut, aż podrosną. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec bułeczki około 20-25 minut lub do zrumienienia.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/amerykanskie-bueczki-dinner-rolls.html