Wykonanie
Nie macie czasu na pieczenie? A może po prostu nie chce Wam się włączać piekarnika? Domownicy natomiast przebierają nogami w oczekiwaniu na śniadanie. W takiej sytuacji zwykle wyciągam mój ulubiony garnek, czyli patelnię i przygotowuję gorące
pieczywo prosto z niej. Przepis jest niesamowicie prosty i łatwy do wykonania, a chlebek macie gotowy praktycznie w 20 minut.

Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1/2 szklanki świeżej tartej dyni
2/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki żytniej
1
jajko1/4 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka suchych
drożdży1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
masłaPrzygotowanie:
Dynię ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki i przekładam do miski. Wsypuję oba rodzaje
mąki, wbijam
jajko oraz dodaję
drożdże,
cukier i
sól. Zagniatam ciasto dolewając po trochu
wodę. Jeżeli ciasto będzie zbyt kleić się do rąk dosypuję nieco
mąki pszennej. Jeżeli będzie natomiast za twarde należ dodać odrobinę
wody.
Z ciasta formuję chlebek i przekładam go na ciepłą, ale nie gorącą patelnię z odrobiną rozpuszczonego
masła. Skręcam gaz na minimum i przykrywam patelnię. Smażę z każdej z czterech stron do czasu aż się zarumieni (3-4 minut).
Podaję
chleb jeszcze gorący z ulubionym
serem,
rukolą,
awokado i
pomidorem. Bardzo dobrym dodatkiem są również
oliwki i
granat.


