Wykonanie
Bułeczki-
kajzerki, kto ich nie zna. Wiem, że
białe pieczywo jest niezdrowe, mało wartościowe i tak dalej, ale czasem można sobie pozwolić :) bułeczki są miękkie, szybko się robią, są bardzo przyjemne w wyrabianiu.Przepis na nie krąży po całym internecie, jest na bardzo wielu blogach, więc ciężko mi komukolwiek przypisać autorstwo ;)Składniki na 8-10 bułeczek:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej)
wody12g
drożdży świeżych (albo paczuszka suchych)1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajko2 łyżki roztopionego
masłaKoszt: 4-5złCzas wykonania: 2,5h
Wykonanie:W ciepłej wodzie mieszamy
cukier,
drożdże i łyżkę
mąki. Odstawiamy na 10-15 minut aż
drożdże zaczną bąbelkować. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Gdy składniki się połączą dajemy ciastu odpocząć 5-10 minut (to ułatwi dalsze wyrabianie) po czym zagniatamy przez kolejne 5. Odkładamy ciasto do miski, przykryte wilgotną ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 8-10 części i formujemy kuleczki. Spłaszczamy je lekko dłonią i żyletką lub
ostrym nożem - nacinamy. Odstawiamy pod przykryciem na 30-40 minut, aż urosną, po czym smarujemy je
mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 10 minut, aż się zezłocą. Ja lubię nieco bledsze bułeczki, można je podpiec trochę dłużej.