Wykonanie
Nie ma to jak bułeczki własnej roboty... Zrobiłam je kiedyś na grilla:) Pyszne:)
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki letniej
wodyopakowanie suchych
drożdży (7 g),1 łyżeczka
cukru,1 łyżeczka
soli1
jajko,50g roztopionego
masła.Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie odstawić na 10 minut,
potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego
oliwą, zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 30 minut. Piec około 20 minut w temperaturze 225ºC.