Wykonanie
Bardzo lubię
pieczywo z wyraźnym smakiem
czosnku i
cebuli. Te
bułki najlepiej smakują z
sałatą,
majonezem i
salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych
bułek.Składniki :550 g
mąki300 ml
mleka (może być pół na pół z
wodą)1
jajko30 g
drożdży1 i 1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru4 łyżki
oleju1 duża
cebula lub dwie małe2 ząbki
czosnkuCebulę posiekać,
czosnek pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki
oleju, podsmażyć
cebulę a na końcu dodać
czosnek (zbyt mocno przysmażony
czosnek jest gorzki). Wystudzić.
Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące.
Mąkę przesiać. W
mleku rozpuścić
drożdże i
cukier. Wlać do
mąki, wymieszać, dodać
sól,
jajko i pozostały
olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną
cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych
bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce.