ßßß
Bardzo lubię pieczywo z wyraźnym smakiem czosnku i cebuli. Te bułki najlepiej smakują z sałatą, majonezem i salami. Z podanego przepisu wyszło mi 6 bardzo dużych bułek.Składniki :550 g mąki300 ml mleka (może być pół na pół z wodą)1 jajko30 g drożdży1 i 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru4 łyżki oleju1 duża cebula lub dwie małe2 ząbki czosnkuCebulę posiekać, czosnek pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, podsmażyć cebulę a na końcu dodać czosnek (zbyt mocno przysmażony czosnek jest gorzki). Wystudzić. Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące. Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wymieszać, dodać sól, jajko i pozostały olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 6 dużych lub 10 mniejszych bułek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Wystudzić na kratce.